OS: Frans snelvuurgoud, Chinees wint in drie posities

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook in de schietsport weer twee gouden medailles in de schietsport vergeven. Dat gebeurde op 50 meter met het geweer in drie posities en op 25 meter met het snelvuurpistool, het enige schietonderdeel dat al sinds 1896 op het programma staat.

25m snelvuurpistool
Op dit onderdeel krijgen de finalisten telkens een serie van vijf doelen, die ze in korte tijd achter elkaar moeten raken. Het aantal treffers wordt bij elkaar opgeteld en dat vormt de score. Na vier series was Jean Quiquampoix uit Frankrijk de leider met zeventien treffers, de Chinees Lin Junmin stond op plek zes en viel af.

Olympisch kampioen Christian Reitz stond in zijn vierde opeenvolgende finale, maar had één treffer te weinig om niet als nummer vijf te eindigen. In een shootoff greep Han Dae-yoon uit Zuid-Korea vervolgens naast de medailles, waarna de Chinees Li Yuehong genoegen moest nemen met het brons.

De strijd om goud ging tussen de Cubaan Leuris Pupo en Quiquampoix, die na zes series op 24 en 25 treffers stonden. De Fransman schoot er vijf en vier bij en dat was voldoende, want veteraan Pupo kon de druk niet helemaal aan: drie en twee treffers. Goud voor Quiquampoix dus, na het zilver in Rio, en zilver voor Pupo - zijn zesde opeenvolgende top-10-klassering vanaf Sydney 2000.

50m geweer drie posities
Een meer open strijd hier, waar eerst drie series in geknielde positie afgewerkt werden, gevolgd door drie series in liggende positie. In staande positie werd vervolgens het eliminatiegedeelte van de finale afgewerkt, waarbij de Serviër Milenko Sebic de laatste afvaller was: hij ging er met het brons vandoor.

Zhang Changhong uit China en de Russische veteraan Sergey Kamenskiy streden om goud, hoewel de Chinees aan het eind al blunders moest maken om dat nog weg te geven. Dat deed hij niet en dus pakte Zhang het goud, voor Kamenskiy.