OS: Monsterlijke legende naar historisch vierde goud op rij

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn maandag de eerste drie van de in totaal achttien sets medailles vergeven in het worstelen. Daarbij werd gelijk geschiedenis geschreven door een van de allergrootste sporters aller tijden, ogenschijnlijk zonder moeite.

Grieks-Romeins -130kg mannen
Mijaín Lopez is de naam, Cuba is het land. El Terrible debuteerde in 2004 met een vijfde plek op de Spelen en pakte vervolgens goud in Beijing, goud in Londen en goud in Rio, telkens met overmacht en - opvallend genoeg - telkens met net weer iets andere regels omtrent het scoren. Het Cubaanse monster ging in Tokyo voor zijn vierde opeenvolgende gouden medaille en daarmee een echte plek in de geschiedenisboeken.

Lopez begon zijn strijd door de Roemeen Alin Alexuc-Ciurariu over de mat te gooien, waarna hij de Iraniër Amin Mirzazadeh alle hoeken van de Japanse hoofdstad liet zien. In de halve finales wachtte het duel der titanen: Lopez tegen eeuwige rivaal Riza Kayaalp uit Turkije, viervoudig wereldkampioen - twee keer bij afwezigheid van Lopez en twee keer door Lopez te verslaan in de finale, volgens velen doordat de Cubaan het liet lopen.

Net als in de finale in Rio en de halve finale in Londen was Kayaalp totaal niet opgewassen tegen de grote Cubaan, die weliswaar moeizaam tot aanvallen kwam, maar verdedigend simpel stand hield. In de finale was het de beurt aan de Georgiër Iakob Kajaia, die indruk maakte met winst op de Rus Sergey Semenov. Tegen Lopez kon hij echter helemaal niks beginnen: de Cubaan stond als een 130 kilo zwaar huis en pakte op zijn gemakje het goud, waarmee hij nu één van slechts zes sporters ooit is die hetzelfde onderdeel vier keer won op de Spelen.

Kayaalp moest wederom genoegen nemen met een troostprijs, de Turk versloeg Mirzazadeh in de strijd om het eerste brons. Semenov was te sterk voor de Chileen Yasmani Acosta in het gevecht om het andere brons.

Grieks-Romeins -60kg mannen
Met Fumita Kenichiro als regerend en tweevoudig wereldkampioen had Japan hoop op thuisgoud en hij schopte het dan ook tot de finale. Daarin trof hij Luis Orta uit Cuba, die onder meer de Russische vicewereldkampioen Sergey Emelin versloeg. Orta, die na de zwaarste COVID-19-lockdowns ineens naar voren schoot, maakte zijn opmars af: hij liet Fumita kansloos en pakte een behoorlijk verrassende olympische titel.

De Chinees Walihan Sailike klopte Lenur Temirov in het eerste gevecht om brons, Emelin gooide de Moldaviër Victor Ciubanu alle kanten op en pakte ook brons.

Vrije stijl -76kg vrouwen
Aline Rotter-Focken kent al een lange carrière, met onder meer een wereldtitel in 2014. Op de Spelen lukte het nog niet voor de Duitse, tot ze in Tokyo de finale haalde met winst op onder meer vicewereldkampioene Minagawa Hiroe uit het gastland.

In die finale stond de Duitse tegenover topfavoriete Adeline Gray, die het niet al te makkelijk had in de weg naar de finale. Dat de vorm misschien niet geweldig was bleek: Rotter-Focken maakte er een dijk van een partij van en de Duitse veroverde op knappe wijze olympisch goud.

Brons was er voor de Turkse Yasemin Adar, die Aiperi Medet Kyzy van zeldzaam Kirgizisch eremetaal hield door haar schouders op de grond te drukken. Dat deed Zhou Qian ook met Minagawa en dus was er ook voor China een bronzen medaille.