OS: Hockeysters gemakkelijk langs Nieuw-Zeeland in kwartfinale

Nattekat

De oranje hockeyvrouwen hebben zonder al te grote problemen een plek in de halve finale behaald. Nieuw-Zeeland wist niks in te brengen tegen het Nederlandse team en moest drie tegendoelpunten incasseren, terwijl het Nederlandse doel op drie vroege strafcorners na geen moment in gevaar is geweest. De uiteindelijke eindstand was 3-0 (1-0, 1-0, 1-0, 0-0).

Nederland begon vrij offensief aan de wedstrijd: na slechts een minuut spelen was er al de eerste strafcorner, welke Gerdien de Waard miste. Ook twee volgende strafcorners wist Nieuw-Zeeland uit het doel te houden. Gemiste strafcorners zou het onderwerp van het eerste kwart blijven, want een Nieuw-Zeelandse strafcorner die volgde kwam niet voorbij de Nederlandse keepster Josine Koning. Uit de tegenaanval wist Lidewij Welten eindelijk de 1-0 te maken.

In het tweede kwart ging ditmaal Nieuw-Zeeland sterk van start, maar wederom konden twee strafcorners niet benut worden. Vanaf dat moment kwam Nederland pas echt goed in de wedstrijd en werden vele kansen gecreëerd. Nieuw-Zeeland kon geen enkele vuist meer maken, waardoor een overwinning voor Nederland na de 2-0 voor het einde van de eerste helft al zo goed als zeker was. In de tweede helft begon Nieuw-Zeeland steviger te verdedigen, maar voor de eindstand zou het geen verschil meer maken: een 3-0 halverwege het derde kwart verzegelde de overwinning.

In de halve finale wacht een herhaling van de olympische finale in Rio: Groot-Brittannië was na een 2-2 tegen Spanje veruit de betere in de shoot-off en wordt daardoor de tegenstander van Nederland komende woensdag om 3:30 uur Nederlandse tijd. De andere halve finale gaat tussen Argentinië en het verrassende India.