OS: Weer een wereldrecord tijdens zwemfinales

Mexicanobakker

Het is de voorlaatste dag van het zwemtoernooi, gevuld met finales. De eerste finale was die op de 100 meter vlinderslag. Hier werd vooraf een tweestrijd verwacht tussen de Amerikaan Caeleb Dressel en de Hongaar Kristof Milak. In baan 4 was Dressel zoals gewoonlijk snel gestart en na 50 meter had hij een ruime voorsprong. Milak kwam op de tweede baan nog goed terug, vooral omdat Dressel extreem lang moest uitdrijven. Maar zelfs met het uitdrijven van Dressel was het een wereldrecord in 49.45. Milak zwom ook onder de 50 seconden en kwam nog dichterbij dan verwacht. De Zwitser Ponti pakte brons.

Direct hierna mochten de vrouwen aan de slag op de 200 meter rugslag. Hier waren een stuk meer serieuze kanshebbers. Kylie Masse uit Canada, ook goed op de kortere afstanden, begon hard en lag na 150 meter voor. Kaylee McKeown wist haar echter toch nog bij te halen in de laatste baan. De Australische was op voorhand de ruime favoriet, maar imponeerde gisteren niet. Vandaag lukte het wel: McKeown haalde Masse in en won. De landgenote van McKeown, Emily Seebohm, werd uiteindelijk derde.

De derde finale van de avond werd gezwommen over 800 meter. Katy Ledecky kon hier voor de derde keer goud pakken op dit nummer, iets wat pas drie keer eerder was gebeurd bij het zwemmen. Haar enige serieuze concurrente was Ariarne Titmus. Ledecky zwom langzaam weg van de Australische en die kwam nooit echt in de buurt, ze verloor elke 50 meter ongeveer twee tienden. Uiteindelijk won Simona Quadarella het brons voor Italië