OS: Russische schiet zich naar dubbel pistoolgoud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo is vrijdag het volgende onderdeel afgewerkt. Dit keer werden de pistolen van stal gehaald voor de wedstrijd over 25 meter, geschoten met het kaliber .22 en niet met een luchtpistool.

De Russische Vitalina Batsarashkina won het goud op het 10 meter-luchtpistool en plaatste zich als derde voor de finale, terwijl de Bulgaarse Antoaneta Kostadinova - juist goed voor brons met het luchtpistool - als beste de finale betrad.

Kostadinova begon met vijf missers in de eerste serie van vijf schoten, maar herstelde zich daarna knap. Nadat vier van de acht finalisten waren afgevallen, zat Kostadinova er nog altijd bij, maar na een shootoff met de Chinese Xiao Jiaruixuan moest ze het veld ruimen.

Xiao liep flink achter op Batsarashkina en de Zuid-Koreaanse Kim Min-jung en pakte brons, terwijl de andere twee duelleerden om het goud. Kim gaf haar leiding van één treffer weg en dus was een shootoff nodig, waarin Batsarashkina vier keer doel trof, tegen slechts één keer van Kim: dubbel goud voor de Russische dus.

Overigens deed er ook een bijzondere deelneemsters mee: Nino Salukvadze uit Georgië, goed voor olympisch goud en zilver in 1988 en winnares van brons in 2008. Het waren de negende Spelen voor de 52-jarige Salukvadze, die dat als eerste vrouw ooit heeft gehaald. Ze deelt het record met de Oostenrijkse zeiler Hubert Raudaschl en de Letse schutter Afanasijs Kuzmins, de Canadese ruiter Ian Millar deed tien keer mee.