OS: Hassan naar finale 5.000m, 4x400 gemengd ook

Olga Kroeders

Op de atletiekbaan heeft Sifan Hassan de olympische finale bereikt op de 5.000 meter voor vrouwen. De Nederlandse was de snelste in haar serie.

Hassan begon de race zoals vaak helemaal achteraan het veld. Met nog zeven ronden te gaan liep de Nederlandse langzaam wat naar voren maar spaarde vooral haar kracht. Hassan begon met het ingaan van de laatste ronde naar voren te lopen en in de laatste ronde pakte ze de kop die ze niet meer afstond. Ze kwam in 14.47.90 over de meet.

Update 12:42 uur
Diane van Es slaagde er niet in om de finale te bereiken op de 5.000m. Van Es eindigde in haar serie in de achterhoede.

Update 13:08 uur
Jessica Schilder is er niet in geslaagd de finale bij het kogelstoten te bereiken. Haar beste poging van 17,74 was niet genoeg voor een plek bij de beste twaalf atleten.

Update 13:18 uur
Het Nederlandse team heeft de finale bereikt op de 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela werden tweede in hun serie achter Polen en dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd morgen.

Verenigde Staten, toch wel de gedoodverfde favoriet, werd gediskwalificeerd in hun serie.

Update 14:24 uur
Er werd op de eerste dag van het olympisch atletiektoernooi al een finale gelopen. Selemon Barega pakte de titel op de 10 kilometer. Op 300 meter voor de finish zette de Ethiopiër de eindsprint in en verraste daarmee de rest. Hij kwam in 27.43,22 over de meet. De Oegandezen Joshua Cheptege en Jacob Kiplomo veroverden het zilver en brons.