OS: Letse 3x3-basketballers pakken goud, Amerikaans goud bij de vrouwen

heywoodu

Het olympisch debuut van het 3x3-basketbal zit erop. Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo werden woensdag de halve finales en de wedstrijden om de medailles gespeeld, vooral in de mannenfinale was het goed spannend. Nederland werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Vrouwen
De finale ging tussen het Amerikaanse kwartet van Kelsey Plum, Stefanie Dolson, Allisha Gray en Jacquelyn Young en de Russinnen Yulia Kozik, Anastasiia Logunova en tweeling Evgeniia en Olga Frolkina. Echt spannend was het echter niet: de Amerikaanse ploeg liep snel weg naar 6-1 en hoewel Rusland nog tot op 12-9 kwam, zat een echte comeback er niet meer in. Met 18-15 pakte de Amerikaanse ploeg het eerste goud ooit, Dolson was met zeven punten de topschutter.

Het brons ging naar China, dat een 14-9 voorsprong tegen Frankrijk even uit handen leek te geven. Het kwartet hield echter stand en vanaf 16-14 werd in de laatste minuut niet meer gescoord, waardoor het brons voor China was.

Mannen
Vrijwel de hele finale ging het gelijk op tussen Rusland en Letland, waar vooral Karlis Lasmanis ijzersterk stond te spelen. Hij hield de Russen continu onder druk en nadat het lang 19-18 stond was het dan ook passend dat Lasmanis het afmaakte: met een tweetje hielp hij Letland met 21-18 naar het goud, samen met Nauris Miezis, Agnis Cavars en Edgars Krumins.

België nam het in de strijd om brons op tegen Servië, dat in de halve finales zeer verrassend uit werd geschakeld door de Russen. De Serviërs, met 3x3-wereldsterren als Dejan Majstorovic en Dusan Bulut, waren een flinke maat te groot voor België: Thibaut Vervoort, Nick Celis, Thierry Marien en Rafael Bogaerts gingen met 10-21 onderuit tegen het getergde Servische kwartet.