OS: Eerste surfmedailles ooit verdeeld, goud Brazilië en VS

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het olympisch debuut van het golfsurfen afgerond. Op Shidashita Beach nabij Chiba werd dinsdag gestreden in de kwartfinales tot en met de finales, telkens in heats van een half uur, waarbij twee surfers het tegen elkaar opnamen.

Met wereldkampioen Ítalo Ferreira en superster Gabriel Medina had Brazilië twee grote troeven in handen in de halve finales. Medina werd echter verrast door de Amerikaanse Japanner Igarashi Kanoa, wat in Brazilië tot grote ophef heeft geleid: Igarashi's laatste golf zou veel te hoog gewaardeerd zijn door de jury, iets waar men het buiten Brazilië niet geheel mee oneens is.

Ferreira rekende in een mooie heat af met de Australiër Owen Wright en nam het in de strijd om goud op tegen Igarashi. Al bij zijn eerste golf brak Ferreira zijn board doormidden en dus verloor hij kostbare tijd om een nieuwe van het strand te halen, maar doordat Igarashi er nauwelijks in slaagde de lekkere golven te pakken kon Ferreira met een paar fraaie moves het goud winnen. Medina slaagde er zelfs niet in het podium te halen: Wright was hem net de baas in de strijd om brons.

Bij de vrouwen is Carissa Moore de grote naam. De Amerikaanse komt doorgaans uit voor surfmekka Hawaï - surfen is de enige sport waar Hawaï internationaal niet onder de VS valt - en maakte haar favorietenrol in Japan waar. In de finale rekende ze overtuigend af met de Zuid-Afrikaanse Bianca Buitendag, die pas in de slotfase een paar degelijke golven wist te pakken, maar haar achterstand niet in kon halen. Het brons was voor Japan: Amuro Tsuzuki versloeg de Amerikaanse Caroline Marks.