G20 bereikt geen akkoord over ambitieuze klimaatdoelen

Jippie

De ministers van Milieu, Klimaat en Energie van de G20 konden het tijdens een bijeenkomst in Napels niet eens worden over ambitieuzere klimaatdoelstellingen. In de gezamenlijke eindverklaring ontbreekt een commitment om eind 2030 de 1,5 graaddoelstelling te willen halen. De Italiaanse minister Roberto Cingolani zei dat verschillende landen hadden geweigerd hier aan mee te werken.

Wel heeft de groep zich opnieuw gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het gezamenlijke doel is om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden en door te gaan met inspanningen om deze terug te dringen tot 1,5 graad. De Duitse staatssecretaris voor Milieu, Jochen Flasbarth, sprak van zeer moeizame onderhandelingen. VN-klimaatchef Patricia Espinosa waarschuwde de G20-groep van toonaangevende industriële en opkomende landen dat zij verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle wereldwijde emissies. Zonder medewerking van de G20 zou er geen manier zijn om 1,5 graaddoelstelling te halen.

Hopelijk meer vastberadenheid in Glasgow
Espinosa riep op tot meer vastberadenheid op de wereldklimaatconferentie in Glasgow in november. De tweedaagse bijeenkomst in Napels diende ook ter voorbereiding van de G20-top in Rome eind oktober. De groep van 20 economisch sterke landen verspreid over alle continenten bestaat onder meer uit Argentinië, de VS, China, Rusland, Europese Unie, Frankrijk, Mexico, Rusland, Turkije, Zuid-Afrika en Duitsland. Italië is dit jaar president. In landen als China, India of Rusland bestaan nog heel uiteenlopende opvattingen over het gebruik van fossiele energie.

Het klimaatakkoord van Parijs wil de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. Maar de aarde is al ongeveer 1,2 graden opgewarmd in vergelijking met pre-industriële tijden. De gevolgen: Afhankelijk van de regio zijn er meer hittegolven en droogtes, maar ook hevige regens, stormen, onweersbuien en overstromingen.

Ook geen akkoord over natuurbehoud
Er is ook geen overeenstemming bereikt over de bescherming van het milieu. Slechts enkele staten hebben zich uitgesproken om tegen het einde van dit decennium 30 procent van de land- en zeegebieden te gaan beschermen. Flasbarth zei dat de opkomende economiën tot nu toe alleen maar de geïndustrialiseerde landen op riepen om meer te doen om het klimaat te beschermen. Daarom verliepen de onderhandelingen erg moeizaam, ook al waren er positieve geluiden te horen. De G20 heeft voor het eerst "als een verantwoordelijke gemeenschap gehandeld en de opdracht geformuleerd om samen de klimaatverandering aan te pakken". Bovendien heeft iedereen zich ertoe verbonden zijn nationale klimaatdoelstellingen te herzien voordat de Wereldklimaatconferentie in november plaatsvindt.