België maakt de balans op na de verwoestende overstromingen

Jippie

Na de zware overstromingen in Oost-België wordt stilaan de volledige omvang van de overstromingsramp duidelijk. Het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers staat nu op 27. Het nationale crisiscentrum van het land maakte bekend dat er nog steeds meer dan 100 mensen worden vermist. Premier Alexander De Croo en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezochten de getroffen gebieden waar de schoonmaakwerkzaamheden inmiddels begonnen.

In de Luikse wijk Angleur werd zaterdagavond minstens één ander lichaam geborgen. De autoriteiten hebben echter geen nieuwe informatie over vermiste personen verstrekt. Een woordvoerder van het Belgische crisiscentrum zei dat het te moeilijk was om mensen te bereiken door stroomstoringen en storingen in het telefoonnetwerk.

Na dagen van hevige regen zijn vanaf donderdag de dichtbevolkte valleien van de Maasstreek ondergelopen. Toen de regen op zaterdag afnam, lieten de terugtrekkende watermassa's een beeld achter van de vernietiging in ongeveer 120 Belgische gemeenschappen. Talloze huizen in Angleur stonden onder water en minstens twee mensen stierven. Gedeukte auto's, waarvan sommige tussen muren waren geklemd, getuigden van het geweld van de watermassa's.

"Er is nog steeds geen elektriciteit"
Bewoners stapelden doorweekte meubels op de trottoirs, pompten het resterende water uit de kelders en verwijderden plassen water op de begane grond. "Ik weet niet wanneer ik mijn salon kan heropenen", zei de kapper John Theunis. De winkel van de 33-jarige stond vol water. "Er is nog steeds geen elektriciteit en ik kan alles weggooien."

Premier De Croo en von der Leyen bezochten zaterdag voor het eerst de gemeente Rochefort in de provincie Namen. Ook bezochten ze Pepinster in de provincie Luik. Alleen al daar stierven ongeveer een dozijn mensen in het water. "Het is een ramp, een tsunami", zei burgemeester Philippe Godin.

De Croo en von der Leyen spraken met getroffen bewoners, hulpverleners en lokale autoriteiten. In de middag stond ook een bezoek aan Eupen, de hoofdstad van het Duitstalige deel van het land, en Maaseik in Vlaanderen op het programma. De Croo heeft dinsdag een nationale rouwdag uitgeroepen.