Geëvacueerde bewoners Meerssen weer naar huis, elders nieuwe evacuaties

Cobra4

Alle inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) van het geëvacueerde gebied mochten vanochtend vanaf 06.00 uur terugkeren naar hun woning. De situatie is op grond van inspecties en onderzoek veilig bevonden en het acute gevaar van een mogelijke dijkdoorbraak is geweken. Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in het gebied. Kelders, maar ook andere delen van woningen en straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. 

De veiligheidsregio waarschuwt bewoners niet op nog onder water staande straten te lopen. Dit omdat er veel putdeksel weg zijn gespoeld. Medewerkers van Politie en Defensie staan klaar om de bewoners te helpen waar nodig.

Nieuwe evacuaties
Stroomafwaarts vinden er nieuwe evacuaties plaats. Delen van de dorpen Haelen en Horn in de gemeente Leudal worden geëvacueerd. Zij moeten voor 13.00 uur het gebied wat grenst aan de overloopgebieden van de Maas verlaten. 

Zandzakken
Gedurende de hele nacht en ochtend hebben bewoners van o.a. de gemeentes Roermond, Venlo en Leudal zandzakken staan vullen om nooddijken aan te leggen en dijken te verstevigen. Dit ondersteund door burgers, militairen van de Nationale Reserve, Politie agenten en medewerkers van waterschappen uit andere delen van het land. In Velden helpen 150 Duitse bewoners uit het 10 kilometer over de grens gelegen Straelen met het vullen. 

Ramptoeristen
Ondanks eerdere oproepen om niet naar het rampgebied te komen zijn er toch veel mensen die ramptoerist zijn. O.a. de gemeente Roermond heeft aangegeven deze mensen op grond van de noodverordeningen te gaan beboeten.