'Jort Kelder steunde FVD achter de schermen'

Maarten (rubbereend)

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 heeft Jort Kelder zijn portemonnee getrokken om Forum voor Democratie te helpen, dat vertelt Thierry Baudet in de podcast 'PodBast'. In het gesprek over hoe de FVD in het begin van de partij campagne voerde vertelt Baudet dat Kelder de partij steunde en dat zijn hulp de nodige publiciteit opleverde.

Baudet vertelt in de podcast aan presentator Bastiaan Meijer dat Kelder uit eigen zak een redacteur van zijn programma's betaalde om filmpjes te maken voor Forum voor Democratie in aanloop naar de verkiezingen van 2017 waar Forum twee zetels in de Kamer veroverde. Die filmpjes kwamen vervolgens voorbij in de talkshows wat de nieuwe partij de nodige belangrijke publiciteit op leverde.

De rol van Kelder is opmerkelijk in deze omdat hij in die tijd regelmatig bij talkshows aanschoof als gast om over de politiek te praten, hij vertelde daarbij nooit dat hij Forum actief steunde. Dubbele petten zijn de NPO-presentator niet vreemd. De Op1 presentator is in datzelfde programma ook regelmatig als gast aanwezig, een wat vreemde constructie.

Na de verkiezingen van 2017, waarbij Kelder dus Forum hielp, roemde hij de partij aan tafel bij Jinek. Ook voorspelde hij dat de partij van Baudet de VVD en het CDA leeg zou eten.

Kelder heeft nog niet gereageerd op het verhaal van Baudet.

Baudet te gast bij PodBast (Bron: YouTube/Bastiaan Meijer)

Kelder over Forum voor Democratie bij Jinek in 2017 (Bron: YouTube/K)