Pogacar wint op Colde Portet, Vingegaard houdt stand

Olga Kroeders

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. Na 178 kilometer koersen, van Muret naar Col du Portet, was de gele trui drager op de nationale Franse feestdag zijn concurrenten Vingegaard en Carapaz de baas. Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement. 

Pierre Rolland was de eerste met een serieuze aanval. Hij had echter maar een maximale voorsprong van dertig seconden en werd na een kilometer of 15 teruggehaald. Pöstlberger, Perez, Danny van Poppel en Godon reden vervolgens weg en zij kregen een gaatje. Turgis en Chevalier mochten ook nog weg, maar vervolgens lieten Cavendish en zijn ploeggenoten niemand meer uit het peloton vertrekken met het oog op de tussensprint. Turgis en Chevalier sloten even later aan bij de kopgroep. De voorsprong van de koplopers liep al gauw op tot rond de acht minuten. Van Poppel was de rapste in de tussensprint.

De eerste beklimming van de dag was de Col de Peyresourde van de eerste categorie. In het peloton was het ploegmakker Gesbert die Quintana op sleeptouw nam en er vandoor gingen. Poels konhet duo makkelijk volgen. Even later sloot ook Latour aan. Het verschil tussen het groepje en het peloton was echter maar een halve minuut en liep vervolgens weer terug en ze werden weer gegrepen. Latour plaatste echter alsnog een demarrage en reed weer weg. Danny van Poppel had het lastig in de kopgroep, maar slaagde er wel in om bij de rest te blijven. Turgis was vervolgens als eerste boven. De voorsprong op het peloton was inmiddels teruggelopen tot vier minuten.

Niet lang na het afdalen begon de tweede berg van de eerste categorie, de Col de Val Louron-Azet, eentje van 7,4 kilometer aan 8,3 procent. Van Poppel moest gelijk al lossen en ook Pöstlberger en Chevalier konden niet mee met de voorsten. De demarrage van latour leidde ondertussen tot niets en hij werd weer opgeslokt door het uitdunnende peloton. Helemaal vooraan plaatste Perez een versnelling. De Fransman van Cofidis ging alleen verder en hij kwam dan ook als eerste boven. Godon zat daar tien seconden achter. Poels reed vlak onder de top weg uit het peloton en pakte vier bergpunten. Godon sloot in de afdaling weer aan bij Perez.

De slotklim was de Col du Portet van de buitencategorie. De twee Fransen begonnen met een voorspong van een kleine vier minuten op het peloton aan de klim. Tussen de koplopers en het peloton zat nog de Fransman Turgis. Het peloton dunde steeds meer uit, zelfs Quintana moest lossen en ook Van Aert kon niet meer volgen. Perez reed helemaal vooraan weg bij Godon en pakte een gaatje. De groep met favorieten werd ondertussen steeds kleiner. Ook Poels, Mollema en Mas moesten lossen. Het verschil met koploper Perez was inmiddels teruggelopen naar twee minuten. Dat verschil werd steeds kleinder en negen kilometer onder de top was het nog maar een kleine 50 seconden. Acht kilometer onder de meet werd Perez bijgehaald door de groep gele trui en even later demarreerde de Sloveen. Vingegaard en Carapaz konden alleen volgen. Het verschil met de achtervolgende groep, met daarin Kelderman, was al gauw een halve minuut. Van de drie leek Carapaz alleen maar aan te kunnen klampen.

Achter het drietal was het de Fransman Gaudu die in de tegenaanval ging. Hij maakte wel tijd goed, maar bleef rond de 40 seconden achterstand hangen en daarna ging het weer omhoog. Pogacar probeerde een paar keer weg te rijden, maar Vingegaard en Carapaz konden volgen. Carapaz demarreerde 1,5 kilometer voor de meet en nu moest Vingegaard passen. Even later sloot de Deen toch weer aan. Vlak voor de finish had Pogacar een eindschot en nu had niemand een antwoord. Vingegaard werd tweede, Carapaz derde.