OMT-lid: "Alleen nog testen bij festival of club, geen vaccinatie- of herstelbewijs meer"

Maarten (rubbereend)

Het vaccinatie- en herstelbewijs moet geen toegang meer geven tot festivals of clubs, dat pleidooi houdt OMT-lid en viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong in een nieuwe Corona Q&A op AT5. ''Altijd testen is een stuk veiliger. Vaccinatie beschermt niet honderd procent tegen een infectie. Het werkt wel goed tegen een ernstige infectie, maar voor een milde of asymptomatische infectie werkt het wat minder."

Volgens De Jong bestaat de kans zeker dat de festivals en het nachtleven half augustus weer kunnen opstarten. Wel hebben buitenevenementen meer kans, zo denkt het OMT-lid. "Buiten is het risico op infectie minder. Dat zeg ik altijd al en het is ook zo. Voor festivals is het toegangsbeleid ook beter te reguleren dan in feestcafés of nachtclubs."

De viroloog pleit voor het altijd verplicht stellen van een negatieve coronatest bij het bezoeken van een festival of discotheek. "Ik denk dat we qua toegangsbeleid ook naar altijd een negatieve test moeten in plaats van een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs of een negatieve test. Altijd testen is een stuk veiliger. Vaccinatie beschermt niet honderd procent tegen infectie. Het werkt wel goed tegen een ernstige infectie, maar voor een milde of asymptomatische infectie werkt het wat minder."

Hij vervolgt: "Je kan ook in een situatie terechtkomen waar mensen met een vaccinatiebewijs en een milde infectie een club binnenkomen. Zo kunnen ze de niet gevaccineerden infecteren. Als je dan iedereen test om het zekere voor het onzekere te nemen, ook na 13 augustus en dan ook voor festivals en nachtclubs. Mogelijk kunnen ze dan weer open."

Vrijdag besloot het kabinet halsoverkop om het nachtleven weer aan banden te leggen en festivals te verbieden, omdat het niet goed gaat met de coronabesmettingen. Zaterdag waren er voor het eerst dit jaar meer dan tienduizend besmettingen op één dag in Nederland. In Amsterdam waren het er bijna achthonderd. Niet eerder stegen de besmettingen zo snel in Nederland als de laatste week.

De Jong: "Ik ben er wel van geschrokken. Niemand had dit verwacht, zo'n grote stijging net twee weken na de versoepelingen. Het overstijgt ook alle modellen en de onzekerheidsmarges daarin. Dat betekent ook dat de modellen niet meer het kompas geven wat we nodig hebben. We hadden ook wel verwacht dat het aantal infecties door de versoepelingen zouden toenemen en dat de daling van de ziekenhuisopnames zou gaan stagneren. Nu we deze aantallen zien, weten we niet wat er gaat gebeuren."

Het OMT-lid is bang dat de besmettingen, die nu vooral onder jongeren plaatsvinden, toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking. "Natuurlijk zijn die gevaccineerd, maar we zitten wel met een deltavariant waartegen de vaccins toch wat minder beschermen. Ook zijn de meest kwetsbaren begin dit jaar al gevaccineerd, waardoor de bescherming mogelijk ook al een beetje afloopt. Ik maak me er wel zorgen over, dat mogelijk de ziekenhuisopnames gaan stijgen."

Dat er ook op dit moment niet meer gemodelleerd kan worden, is zorgwekkend, zo stelt De Jong. "Het lijkt qua het niet weten waar deze curve eindigt wel op maart 2020. We zien natuurlijk de vaccinatiegraad toenemen en zitten dus in een andere situatie. Een groot deel van de kwetsbare bevolking is beschermd en heeft dus minder risico's, maar we weten niet hoeveel minder."

Long covid
Ook moeten we volgens de viroloog het risico van long covid niet onderschatten. "Veel mensen denken dat we dat er nu bijhalen, maar het is een relevant risico. Iedereen kent wel iemand die maandenlang thuiszit en te vermoeid is. Als dat een te grote populatie wordt onder de jongeren, dan heeft dat ook impact. Daar moeten we ook rekening mee houden."

Twee weken geleden gingen de grootste versoepelingen sinds de coronacrisis in. Alles mocht bijna weer. De Jong: "Op basis van de getallen van enkele weken geleden lagen de versoepelingen voor de hand. Daar sta ik achter en het OMT ook. Wel had het OMT geadviseerd het Testen voor Toegang maximaal 24 uur van tevoren te laten plaatsvinden, het kabinet koos voor veertig uur. In die tijd kan er best veel gebeuren als je net geïnfecteerd bent."

Misleidende informatie
Over de 'dansen met Jansen-campagne' van demissionair minister Hugo de Jonge is Menno de Jong niet te spreken. "In de ochtend je laten vaccineren en in de avond al dansen in een club. Dat is ook een beetje onfortuinlijk. Een vaccin werkt natuurlijk niet gelijk. Het is inmiddels teruggedraaid, maar het zal niet geholpen hebben. Ik werd wel een beetje boos toen ik Hugo de Jonge dit zag zeggen; het is misleidende informatie. We weten allemaal dat een vaccin twee weken nodig heeft om te werken en de antilichamen aan te maken."

Wedloop
Ondanks dat er nu versoepelingen worden teruggedraaid, denkt De Jong dat het ook weer in korte tijd helemaal anders kan zijn. "Wat veel genoemd wordt nu is dat het een wedloop is tussen de vaccinaties en de deltavariant. Op dit moment is de deltavariant aan de winnende hand, maar de komende maand worden er nog heel veel mensen gevaccineerd en krijgt een grote groep zijn tweede prik"

"Op 13 augustus zitten we al op een andere situatie. Mogelijk is het vaccin dan aan de winnende hand. In de tussentijd moet ook goed gekeken worden waarom het toegangsbeleid zo enorm heeft gefaald. Er moeten daar ook wat betere gedachten over komen, zodat we over een maand beter kunnen gaan organiseren. Het wordt dan veiliger in nachtclubs om te dansen."

De Jong besluit: "De gedachte dat we hier nooit meer uitkomen, had ik ook. Ik was ook een beetje radeloos. Met de huidige maatregelen heb ik goede hoop, hoe verschrikkelijk ze ook zijn. Je ziet ook hoeveel behoefte er was om weer te dansen en in cafés te gaan zitten. Ik heb goede hoop dat deze exponentiële groei heel snel een halt toegeroepen kan worden en ook weer snel kan dalen."

OMT-lid De Jong over forse toename besmettingen in Corona Q&A (Bron: YouTube/AT5)