Alaphilippe wint chaotische eerste Touretappe

Olga Kroeders

De eerste etappe in de Tour de France is gewonnen door Julian Alaphilippe. Na 198 kilometer koersen, van Brest naar Landerneau, kwam hij solo over de meet. De etappe werd ontsierd door twee grote valpartijen

Het was vanuit de start gelijk onrustig in het peloton. Veel renners wilden bij de vlucht van de dag horen. De Côte de Trébéolin van de vierde categorie was de eerste col deze Tour. Het was de Belg Campenaerts die het puntje bovenaan pakte. Franck Bonnamour (B&B),Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert),Anthony Perez (Cofidis),Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) en Cristian Rodriguez (TotalEnergies) kregen de zegen van het peloton. Connor Swift wist zich even later bij ze aan te sluiten. De voorsprong liep al gauw op naar maximaal 3,5 minuut.

Schelling, die zijn debuut in de Tour maakt, liet zien dat het met zijn vorm wel goed zat. De Nederlander liet een gaatje vallen en reed vervolgens de andere renners uit de kopgroep voorbij om als eerste boven te komen op de Côte de Stang Ar Garront. Hij liet zich vervolgens niet terugzakken maar reed door. De vijf anderen leken er geen zin in te hebben om Schelling terug te halen en de voorsprong van de Nederland liep al snel op naar anderhalve minuut. Uiteindelijk werd de rest van de oude kopgroep weer bijgehaald door het peloton. Schelling reed intussen goed door. Op 50 kilometer van de streep was zijn voorsprong twee minuten.

Schelling was als eerste boven op de Côte de Saint-Rivoal (2,5 kilometer à 3,9%) waardoor hij zeker is van het dragen van de bergtrui morgen. In het peloton vond een valpartij plaats waar veel renners bij waren betrokken. Veroorzaker was een toeschouwer die met een bordje in beeld wilde komen en waar Tony Martin tegen aanreed. In zijn val nam Martin veel renners achter zich mee. Uiteindelijk konden de meesten weer door al reden er een aantal wel op achterstand. Jasha Sutterlin kon niet meer verder en stapte af. Op 30 kilometer van de streep was de voorsprong van Schelling teruggelopen tot een kleine minuut. De Nederlander werd teruggegrepen op zo'n 27 kilometer van de finish.

Uiteindelijk wisten veel gelosten van de valpartij zich ook weer bij het peloton aan te sluiten. Het peloton deed het ook rustig aan, maar er begonnen al wel al treintjes te vormen. Op 8 kilometer van de streep vond er wederom een grote valpartij plaats in het peloton toen een renner op een toeschouwer klapte. En nu wachtten de renners niet. De slotklim was van de derde categorie, de lastige Côte de la Fosse aux Loups (3,1 kilometer à 5,7%). Alaphilippe versnelde op twee kilometer van de meet. Polacar en Roglic gingen in de tegenaanval en Van der Poel sloot aan. De Fransman hield genoeg voorsprong over om als eerste over de meet te komen en morgen in het geel te mogen starten.