WK-brons voor judoka Meyer, Kageura ontsnapt in slotseconden

heywoodu

Op de slotdag van de individuele wedstrijden op het wereldkampioenschap judo heeft Nederland nog eens een bronzen medaille bij kunnen schrijven. Roy Meyer pakte de medaille in de klasse boven de 100 kilogram, net als twee jaar geleden.

Meyer begon met een overwinning op de Montenegrijn Anto Dubreta, waarna hij Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan klopte. De Georgiër Gela Zaalishvili was vervolgens echter te sterk, maar via winst op Temur Rakhimov uit Tadzjikistan kon hij toch om brons vechten. Daarin was hij de gigantische Braziliaan Rafael Silva de baas, nadat zijn opponent een derde straf kreeg.

De tweede bronzen medaille ging naar de Oekraïner Iakiv Khammo, die in zijn eerste herkaningswedstrijd de Fin Martti Puumalainen binnen vijf seconden op de rug legde. Zaalishvili werd vervolgens in de strijd om het brons alle kanten op geworpen door de oersterke Khammo, die net als 2015 brons pakte.

In de finale nam de Rus Tamerlan Bashaev het op tegen Kokoro Kageura uit Japan, die met een waza-ari op voorsprong kwam. In de laatste seconden leek het nog helemaal om te draaien toen Bashaev de arm van de Japanner te grazen nam én hem tegen de grond drukte, maar Kageura ontsnapte op miraculeuze wijze en werd alsnog gekroond tot wereldkampioen.

Bij de vrouwen boven 78 kilogram kregen we een Japanse finale, waarin Sarah Asahina op straffen won van Wakaba Tomita. Laatstgenoemde raakte na vijf minuten golden score geblesseerd aan haar been, waardoor kersvers wereldkampioene Asahina haar bepaald niet kleine teamgenote op haar rug nam en - na zelfs een buiging richting de jury te maken - richting de kleedkamers bracht.

Brazilië kon twee keer juichen voor brons: Beatriz Souza was te sterk voor de Française Julia Tolofua, terwijl Maria Suelen Altheman de zeer ervaren Cubaanse voormalig olympisch- en wereldkampioene Idalys Ortiz versloeg.