Curaçao vermorzelt Maagendeilanden en houdt zicht op WK

Boris (borisz)

Curaçao mag blijven dromen van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar na een eclatante 8-0 zege zaterdagnacht (Nederlandse tijd) op de Britse Maagdeneilanden. In de nacht van dinsdag op woensdag volstaat in Willemstad een gelijkspel tegen Guatemala om de volgende ronde te halen.

Het elftal van de Britse Maagdeneilanden was geen partij voor het grotendeels uit ‘Nederlandse’ spelers bestaande Curaçao. De selectie kent volop bekende namen van spelers met Eredivisie- of Europese ervaring. Zo maken onder anderen Vurnon Anita, Eloy Room, ‘Cuco’ Martina, Leandro en Juninho Bacuna, Charlison Benschop, Jarchinio Antonia en Kenji Gorré deel uit van de selectie. 

Als bondscoach van Curaçao zat Patrick Kluivert op de bank. Hij verving bondscoach Guus Hiddink, die herstelt van een coronabesmetting. De oud-spits kent het Curaçaose voetbal, in het verleden was hij al technisch adviseur en bondscoach op het eiland. Als hoofd jeugdopleiding bij FC Barcelona biedt hij nu voor even de helpende hand.

Na een half uur stond het al 6-0 door goals van Brandley Kuwas, Michael Maria (twee keer), Leandro Bacuna en Charlison Benschop (twee keer). Na rust zorgde Kenji Gorré, zoon van oud-Feyenoorder Dean Gorré, die als bondscoach van Suriname óók probeert het WK te bereiken, met twee treffers voor de eindstand.

Gorré’s laatste doelpunt was een belangrijke. Curaçao deelt de koppositie in groep C van de Concacaf-zone met Guatemala. Beide landen behaalden de volle winst uit drie duels en hebben een doelsaldo van +14. Curaçao heeft echter één goal meer gemaakt. Daardoor volstaat een gelijkspel tegen Guatemala om de playoffs te halen.

Guatemala won vrijdag met 10-0 van Saint Vincent en de Grenadines, waar bij de ploeg uit Midden-Amerika tien verschillende spelers scoorden. Zaterdag landde de Guatemalteekse selectie in Willemstad, waarna direct al een soort van ‘koude oorlog’ begon. Het duurde maar liefst twee uur eer de douaneformaliteiten waren vervuld en de ploeg kon doorreizen naar het spelershotel.

De weg naar Qatar is lang. Alleen de groepswinnaar gaat door naar de volgende ronde, waarin een van de andere vijf groepswinnaars wacht in een dubbele confrontatie. De winnaars van die duels treffen in de finaleronde in een hele competitie de toplanden van de CONCACAF-zone: Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De beste drie gaan rechtstreeks naar Qatar, de nummer vier speelt nog een intercontinentale play-off.