Sagrada Familia voorlopig nog niet klaar

LTVDK

In 2026 had de Sagrada Famila in Barcelona dan eindelijk klaar moeten zijn na al 138 jaar in aanbouw te zijn. Echter gooit ditmaal het coronavirus roet in het eten om de bouw van de basiliek eens een keertje af te ronden.

De kerk is een 'verzoeningskerk' en mag daarom alleen betaald worden met donaties van bezoekers en het entreegeld dat sinds de jaren tachtig wordt geheven. Vooral het wegvallen van het entreegeld vanwege de sluiting voor toeristen is een enorme aderlating. Mede door het wegvallen dan inkomsten ligt de bouw al negen maanden stil.

Directeur Xavier Martinez zegt tegen persbureau Reuters dat hij lang had verwacht de bouw in 2026 af te kunnen ronden maar dat dit nu helaas niet meer mogelijk is. Een nieuwe opleverdatum durft hij niet te noemen; 'het kan 2030, 2035 of 2040 zijn'. Wel is hij er van overtuigd dat zijn generatie de voltooing van de Sagrada Familia nog gaat meemaken.

De Sagrada Familia is ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudi. De basiliek is zijn belangrijkste werk en hij bouwde mee van 1883 tot zijn onfortuinlijke dood in 1926. Vanaf komende zaterdag gaat de kerk weer open voor toeristen en kan mogelijk spoedig de bouw weer worden hervat.