COVID-19-vaccinatie Biblebelt en grote steden loopt achter

Jippie

De vaccinatiegraad in de Biblebelt en achterstandswijken van grote steden blijft duidelijk achter bij de rest van Nederland. In één streng-christelijke gemeente is maar 35 procent van de thuiswonende 65-plussers een prik gaan halen bij de GGD. Dat blijkt uit het meest recente OMT-advies. Meer hierover in het AD.

Urk, Staphorst en Neder-Betuwe zijn gemeenten in de Biblebelt waar de vaccinatiebereidheid niet al te groot is. In de orthodox-christelijke gemeentes varieert de vaccinatiegraad bij 65-plussers tussen 35 en 73 procent.

Onder migrantenouderen is de vaccinatiebereidheid ook laag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb greep zijn eigen vaccinatie aan om hier aandacht voor te vragen. "Wat ons hier tegenwerkt, is de tegencampagne", zei hij toen. "Die is succesvol. Er zijn video’s in het Arabisch, waarin wordt gezegd dat je door de injectie een chip in je lichaam krijgt waarmee je achtervolgd kunt worden. Het zijn giftige complottheorieën, die met name door allochtone jongeren veel bekeken worden. Ze komen zo ook in die families.’’