Werder Bremen degradeert na 40 jaar uit Bundesliga: Köln naar play-offs

Boris (borisz)

Werder Bremen is gedegradeerd uit de Bundesliga. De ploeg van interim-coach Thomas Schaaf verloor zaterdag op de laatste speeldag van de Bundesliga kansloos met 2-4 van Borussia Mönchengladbach en zag concurrent 1. FC Köln in de slotfase winnen van Schalke 04 (1-0). 

Werder Bremen moest voor de afloop van de zenuwslopende degradatiestrijd in de Bundesliga vooral naar 1. FC Köln-Schalke 04 kijken, want binnen een uur leidde Gladbach met 0-3 door doelpunten van Lars Stindl, Marcus Thuram en Ramy Bensebaini. Het werd 0-4 door Florian Neuhaus. De 1-4 en 2-4 waren er alleen om de eer te redden.

1. FC Köln stond bij aanvang van de laatste speelronde één punt achter op Werder Bremen en had een overwinning nodig, omdat Werder een beter doelsalso had. Na een afgekeurd doelpunt maakte Sebastiaan Bornauw in de 86e minuut het beslissende doelpunt voor Köln en daarmee was degradatie voor Werder Bremen een feit.

De club uit de Duitse havenstad speelde sinds 1981 onafgebroken in de Bundesliga, nadat Die Werderaner een jaar daarvoor voor het eerst in de clubhistorie degradeerden van het hoogste niveau van Duitsland. In 2010 eindigde Werder, waar oud-Ajacied Niklas Moisander aanvoerder is, nog als derde. Vorig jaar werd de club nog achtste. 

Begin van de week zette het bestuur van Werder Bremen trainer Florian Kohfeldt op straat om een schokeffect te creëren. Hij werd vervangen door clubicoon Schaaf, die tussen 1999 en 2007 al coach was bij Werder. Hij won in 2004 de Duitse landstitel met de club, maar heeft nu ook de degradatie op zijn cv staan.

Köln zal zijn plekje in de Bundesliga veilig zien te stellen in een tweekamp met VfL Bochum, Holstein Kiel of Greuther Fürth. Twee van de drie zullen zeker promoveren. De nummer drie speelt tegen 1. FC Köln. Bochum heeft 64 punten en speelt zondag tegen SV Sandhausen. Kiel heeft 62 punten en treedt aan tegen SV Darmstadt. Greuther Fürth speelt tegen de nummer vier Fortuna Düsseldorf. Voor Fortuna Düsseldorf gaat het alleen nog om de eer.  

Het Arminia Bielefeld van invaller Mike van der Hoorn en bankzitter Michel Vlap speelde zich veilig door met 0-2 te winnen bij VfB Stuttgart. Ritsu Doan, die wordt gehuurd van PSV, maakte de belangrijke 0-2 voor de bezoekers.