Fortunato wint op Monte Zoncolan, Bernal loopt uit

Olga Kroeders

Lorenzo Fortunato heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan, die zijn eerste zege als proef boekte, was de beste in etappe bergop van Cittadella naar Monte Zoncolan. Roze truidrager Egan Bernal pakte opnieuw tijd op de concurrenten.

Vanuit de start probeerden verschillende renners weg te rijden uit het peloton. Een groep van elf man met daarin Mollema en Bennett wist zich los te maken. Het bleef echter onrustig in het peloton want vooral Movistar bleef de boel in gang trekken. Andere ploegen leken ze niet te steunen waarna ze de achtervolging staakten en de kopgroep meer ruimte kreeg.

Mollema was als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag, Castello di Caneva van de vierde categorie. Wat volgde was een lang vlak gedeelte waar weinig gebeurde.

Op 65 kilometer van de finish begonnen de renners aan de tweede klim van de dag, de Forcella Monte Rest van de tweede categorie. Ondertussen probeerde Astana in het peloton de voorsprong van de kopgroep te laten verkleinen. Het verschil werd wel wat kleiner, maar niet veel. Net onder de top was het verschil een kleine zeven minuten. Het was Mollema die wederom als eerste boven was.

De afdaling die volgde was lastig en hierdoor kwamen er scheurtjes in het peloton. Op zo'n 15 kilometer van de meet begon de slotklim, de Monte Zoncolan. De kopgroep, die langzaam uitdunde, had toen nog bijna 6,5 minuut op het peloton. Het was Jan Tratnik die een gaatje sloeg met de rest van de kopgroep waar het onrustig was. De volgende die wegreed was Fortunato, terwijl Mollema en Bennett een meer afwachtende houding aannamen. In het peloton waren het de mannen van Ineos die de regie in handen namen. Zeven kilometer voor de meet sloot Fortunato aan bij Tratnik. Bennett, Oliviera, Covi en Mollema zaten daar 40 seconden achter, het uitdunnende peloton vijf minuten. Uit dat peloton moest Nibali verrassend genoeg lossen.

De laatste drie kilometer waren het steilst. De groep met favorieten kwam langzaam dichterbij, terwijl de groep met Mollema ditzelfde niet wist te doen op Tratnik en Fortunato. Tratnik moest ondertussen lossen. Covi reed vervolgens weg bij Mollema en co. Simon Yates besloot vervolgens weg te rijden uit de groep favorieten en alleen Bernal kon volgen. Tratnik leek in de laatste kilometer helemaal vooraan weer dichter bij Fortunato te komen, maar uiteindelijk was het Fortunato die toch als eerste over de meet kwam.

Bernal reed ondertussen Yates voorbij en en pakte wederom weer tijd op de concurrenten over de finish.