Chinese Marsverkenner Zhurong rijdt zijn eerste meters op de rode planeet

Jippie

Na de VS is China het tweede land dat een apparaat over Mars laat rijden. De marsrover "Zhurong" verlaat hiervoor zijn landingscapsule. De eerste foto's had hij al eerder opgestuurd.

China heeft groot succes met zijn ruimteprogramma. Tien maanden na de lancering van de onbemande Mars-sonde "Tianwen-1", was de rover die hij door de ruimte vervoerde nu voor het eerst op weg naar de rode planeet. Het op afstand bestuurbare voertuig reed van de helling van de landingscapsule en rolde om 04.40 uur Midden-Europese zomertijd het oppervlak van Mars op. Dit werd meegedeeld door het officiële account van het voertuig op Chinese sociale media.

Het mars-voertuig, dat 240 kilogram weegt wordt aangedreven door zonne-energie, en draagt de naam "Zhurong". In de Chinese mythologie is dit de god van het vuur. Het voertuig moet de bodem en atmosfeer van Mars gedurende minimaal drie maanden onderzoeken en zal zoeken naar water en eventuele sporen van mogelijk vorig leven op de planeet. Staatsmedia spraken van een "nieuw hoofdstuk" in het Chinese ruimteprogramma.

Een week geleden, op 15 mei, werd de landingscapsule met de rover losgekoppeld van de Tianwen-1-sonde en ging vervolgens naar de planeet. Vier dagen later stuurde de rover zijn eerste beelden naar de aarde. "Alle systemen functioneren normaal", meldden de staatsmedia. Een van de foto's toonde de rover na de landing op de planeet, de andere de scheiding van de lander.

Eerdere Mars-missie is mislukt
"Tianwen-1" werd in juli vorig jaar gelanceerd. De naam betekent "vragen aan de hemel" en is ontleend aan een oud Chinees gedicht. De orbiter is nu met succes in een baan om de aarde gebracht, waardoor hij kan functioneren als een relaisstation voor communicatie met de aarde. Zo konden de eerste foto's van de rover worden opgestuurd.

De enige twee landen die ooit voertuigen op Mars hebben gebruikt, zijn de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse rover Perseverance landde op 18 februari, ongeveer 2000 kilometer van de locatie van de Chinezen. Het Amerikaanse voertuig Curiosity landde in 2012 op Mars. De Verenigde Arabische Emiraten lanceerden afgelopen zomer ook een missie naar Mars, maar er zijn geen plannen om op de planeet te landen.

China had in 2011 samen met Rusland al een Mars-missie gelanceerd. Maar de Russische lanceerder kon de baan om de aarde niet verlaten. De voormalige Sovjet-Unie liet in 1971 een voertuig op de rode planeet landen, maar verloor kort daarna de verbinding. Plannen voor een gezamenlijke vlucht naar Mars door de EU en Rusland werden uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus en technische problemen.