Lawson raakt F2-winst Monaco kwijt, Verschoor 6e

heywoodu

In de straten van Monaco heeft Liam Lawson zijn tweede zege in de Formule 2 alweer te pakken. De pas 19-jarige Nieuw-Zeelandse debutant, uitkomend in het Red Bull-juniorprogramma, was de beste in een lastige race. Zaterdagmiddag wordt de slotrace van het weekeinde verreden.

De poleposition was voor Marcus Armstrong, nadat hij in de race van vrijdag in de laatste bocht nog de tiende plek overnam van Liam Lawson, die dus als tweede vertrok. Armstrong had op weg naar de grid echter een probleem en moest vanuit de pitstraat starten. Achter de virtuele polesitter Lawson vertrokken Oscar Piastri en Theo Pourchaire dan vanaf de tweede rij.

In het vochtige Monaco, waar het fors geregend had, pakte Piastri bij de start de leiding, terwijl Dan Ticktum voorbij Pourchaire ging. In het achterveld kwam Armstrong stil te staan, waardoor de wedstrijdleiding de boel neutraliseerde met de virtual safety car.

Lawson reed bocht na bocht vlak onder de achtervleugel van Piastri en na vijf ronden werd dat na een mooie actie beloond met de leiding. Ticktum zat ook gelijk te kijken achter Piastri, die duidelijk niet het beste tempo had. De volgende virtual safety car kwam na tien ronden: Marino Sato had zijn auto op een wat lastige plek neergezet.

Op dat moment kwam Zhou Guanyu vanaf de negende plek gelijk naar binnen voor een setje supersofts, net als Uni-teamgenoot Felipe Drugovich. Een geniale beslissing leek dat toch niet helemaal te zijn: Zhou en Drugovich waren in hun eerste rondje op de slicks een kleine halve minuut (!) langzamer en werden in no-time op een rondje gezet.

Zhou kwam maar weer binnen voor nieuwe regenbanden, want dit ging 'm niet worden, terwijl Ticktum de tweede plek overnam van Piastri. In het middenveld duelleerde Richard Verschoor lekker mee: hij was als twaalfde gestart en reed inmiddels op de achtste plek, na een prima actie op Jehan Daruvala. Roy Nissany maakte vervolgens een fout en Verschoor schoof door naar plek zeven.

Pourchaire raakte vijf ronden voor het einde zijn vierde plek kwijt aan Jüri Vips, meer in het achterveld zorgde een aanvaring tussen David Beckmann en Bent Viscaal voor een safety car. Robert Shwartzman schakelde gelijk over naar slicks, maar veel zou hij daar vermoedelijk niet meer aan hebben: de maximale tijd zat er bijna op en met twee ronden te rijden - en Shwartzman op plek elf - kwam de safety car binnen.

De overwinning van Lawson kwam niet meer in gevaar, hij reed nog ver weg bij Ticktum. Piastri completeerde het podium, voor Vips, Pourchaire, Ralph Boschung en Verschoor. Shwartzman reed nog wel de snelste ronde, maar zijn achterstand was veel te groot om zelfs met een tien seconden snellere ronde nog een plek te winnen.

Update 14.30 uur
Lawson is zijn overwinning kwijtgeraakt. De auto van de Hitech-coureur voldeed niet aan de reglementen. Het ging daarbij specifiek om de throttle map, de software die reguleerd hoeveel vermogen er bij het indrukken van het gaspedaal naar de achterwielen gaat.

Ticktum krijgt de overwinning zo in de schoot geworpen, Verschoor krijgt een zesde plek op zijn naam.