Bokser Figueroa sloopt Pantera Nery en pakt nieuwe wereldtitel

heywoodu

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er viel weer wat te beleven. Geen hele waslijst aan grote gevechten, maar zowel in Manchester als in Carson was het de moeite waard.

Lerrone Richards (14-0) - Giovanni De Carolis (28-9)
Richards is een van de naar voren stormende Britten, veteraan De Carolis vocht door de jaren heen om heel veel titels, vooral op continentaal gebied. Dit keer stond de vacante Europese EBU-titel in het middengewicht (-76,2kg) op het programma en het was duidelijk: Richards was vier maten te groot, minstens. De Carolis hield het twaalf ronden vol, maar uiteindelijk gaf één jurylid één ronde aan Richards.

Joshua Buatsi (13-0) - Daniel Blenda dos Santos (15-0)
In 2018 won Buatsi al in zijn zevende profgevecht de WBA International-titel in het lichtgewicht (-79,4kg) en sindsdien is het wachten tot hij om een echte wereldtitel mag vechten. Dat is nog niet het geval en dus verdedigde hij zijn International-titel voor de zesde keer.
De Fransman Dos Santos was de volgende uitdager en net als al zijn voorgangers haalde hij het geplande einde niet: in de vierde ronde haalde Buatsi snoeihard uit en lag Dos Santos gestrekt op het canvas, einde gevecht en een nieuw statement van de Brit.

Daniel Roman (28-3) - Ricardo Espinoza Franco (25-3)
Roman pakte in 2017 de WBA Regular-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg), die hij vier keer wist te verdedigen - de laatste keer leverde dat ook de IBF-titel op. In januari vorig jaar was Murodjon Akhmadaliev echter te sterk voor hem en dus is de Amerikaan op de weg terug.
Vorig jaar klopte hij Juan Carlos Payano in twaalf ronden, dit keer was de Mexicaan Franco de uitdager. Het was een prima gevecht, maar Roman was duidelijk de betere en na tien ronden wezen alle juryleden hem vrij ruim aan als winnaar, waarmee zijn weg naar een nieuwe wereldtitel weer iets dichterbij is gekomen.

Brandon Figueroa (21-0) - Luis Nery (31-0)
Hét main event van het hele weekeinde ging natuurlijk tussen Heartbreaker Figueroa en Pantera Nery, de wereldkampioenen bij respectievelijk de WBA en WBC in het superbantamgewicht. Nery won die titel in september vorig jaar, nadat hij in 2017 - tot een positieve dopingtest - al eens wereldkampioen in het bantamgewicht was, Figueroa mag zich sinds ruim twee jaar kampioen noemen.

Het werd een bijzonder fraai gevecht tussen de twee ongeslagen strijders, waarin Nery het beste van start ging. Na drie ronden kwam Figueroa beter in zijn vel te zitten en dat was te merken: hij nam zijn opponent vaker te grazen en in de zevende ronde was het ineens klaar. Figueroa haalde met een snoeiharde linker vol uit op het lichaam van Nery, die een seconde nodig had om de pijn te verwerken, alvorens hij naar de grond zakte en zijn ongeslagen status tot een einde zag komen.

Figueroa is daarmee kampioen bij de WBA én WBC en kan daar later dit jaar een derde titel aan toevoegen: op 11 september neemt hij het op tegen Stephen Fulton, met 19-0 óók ongeslagen en sinds januari de regerend wereldkampioen bij de WBO.