Duiker redt migranten-baby voor de kust van Ceuta Spanje

Jippie

In de afgelopen dagen zijn duizenden migranten al zwemmend op de Spaanse exclave Ceuta aangekomen. De vluchtende mensen dragen een grote verscheidenheid aan bezittingen op hun rug, soms ook kinderen. Een Spaanse politieagent ziet een ernstig onderkoelde baby op de rug van een moeder en grijpt in.

Tijdens de dramatische migrantencrisis in Ceuta, waarbij 8.000 mensen uit Marokko al zwemmend de Spaanse exclave van Noord-Afrika bereikten, viel één scène op: een foto toont een officier van de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil die een paar maanden oude baby redt met een reddingsboei in de Middellandse Zee.

Duiker Juan Francisco Valle werd al snel een gevierde held in Spanje - en een veelgevraagd geïnterviewde. De baby werd dinsdag gedragen door de moeder die in het water dreef, vertelde de politieagent woensdag aan radiostation Cope. "We grepen de baby, het kindje was ijskoud, helemaal bleek, en bewoog helemaal niet ..." zei hij. "Eerlijk gezegd wist ik niet of de baby nog leefde of al dood was."

De ervaren officier gaf toe dat de operatie "enigzins traumatiserend" was. Vaak was het niet mogelijk om te zien wat de zwemmende migranten op hun rug droegen - "rugzakken of kleding, of misschien kleine baby's".

Na twee chaotische dagen met de aankomst van meer dan 8.000 migranten binnen slechts 36 uur op maandag en dinsdag, was de situatie in Ceuta woensdag aanzienlijk rustiger. Het aantal mensen dat inmiddels is teruggestuurd naar Marokko ligt rond de 5600, zo maakte de regering in Madrid bekend.

Zie ook: Ceuta: inmiddels 8000 migranten aangekomen, Spanje stuurt ze terug het water in