Geen 'staakt het vuren' verwacht tussen Hamas en Israël, luchtaanvallen gaan door

Jippie

De escalatie tussen Israel en Hamas duurt nu 7 dagen, de wederzijdse luchtaanvallen blijven onverminderd aanhouden.

In de nacht van zaterdag op zondag nacht zijn er door Israel bombardementen uitgevoerd in de Gazadtrook met als doel het huis van een belangrijke Hamasleider, Yehya al-Sinwa, met de grond gelijk te maken. Al-Sinwa staat sinds 2017 aan het hoofd van de politieke en militaire vleugels van Hamas in Gaza. Tel Aviv lag vandaag opnieuw onder vuur, mensen hebben in schuilkelders een veilig heenkomen gezocht. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat het einde van de escalatie nog niet in zicht is, ondanks diverse diplomatieke bemoeienissen. "Onze campagne tegen de terroristische organisaties wordt met volle kracht voortgezet", zei Netanyahu in een toespraak op televisie. “We handelen nu, zo lang als nodig is, om u, Israëlische burgers, de rust en kalmte te herstellen. Het zal tijd kosten."

In de Gazastrook zijn de afgelopen week minstens 192 mensen vermoord, waaronder 58 kinderen en 34 vrouwen. Meer dan 1.200 anderen zijn gewond geraakt. Op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen minstens 13 Palestijnen gedood. Aan de Israelische zijde zijn tien doden gemeld, waaronder twee kinderen.

Het afgelopen weekend zijn in veel landen demonstraties en protesten geuit tegen de bijna oorlogssituatie in het Midden-Oosten.

Amerikaanse topdiplomaat Blinken spreekt met Qatari, Egyptische en Saoedische ministers
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak zondag telefonisch met de ministers van Buitenlandse Zaken van Qatar, Egypte, Saoedi-Arabië en Frankrijk over het aanhoudende geweld in Israël, de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De VS verklaart bij de VN  bereid te zijn om Israël en Palestijnen te helpen bij een staakt-het-vuren
De Verenigde Staten hebben zondag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd dat ze Israël, de Palestijnen en anderen duidelijk hebben gemaakt dat ze bereid zijn steun te bieden "als de partijen een staakt-het-vuren zoeken" om een einde te maken aan het steeds erger wordende geweld tussen Israël en Palestijnse strijders in Gaza. "De Verenigde Staten hebben onvermoeibaar gewerkt via diplomatieke kanalen om te proberen een einde te maken aan dit conflict", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield tegen de 15-koppige raad.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vertelde de VN-Veiligheidsraad zondag dat de vijandelijkheden in Israël en Gaza "ronduit verschrikkelijk" waren en riep op tot onmiddellijke beëindiging van de gevechten. Hij zei dat de Verenigde Naties "alle partijen actief inzetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren" en riep hen op "om bemiddelingsinspanningen te intensiveren en te laten slagen".

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de VN-Veiligheidsraad op geroepen om te streven naar een de-escalatie van het geweld tussen Israël en de Hamas-heersers in Gaza. Hij gaf de VS ook de schuld van het gebrek aan actie van de raad tot dusver. "Helaas is de raad er tot dusver niet in geslaagd een akkoord te bereiken, waarbij de Verenigde Staten aan de andere kant van de internationale gerechtigheid staan", aldus het door de staat gerunde persbureau Xinhua Wang.

De Hoge Raad voor de Mensenrechten van Iran heeft de VN opgeroepen om te erkennen dat Israël "misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden" begaat, een onderzoekscommissie op te richten, de aandacht van al zijn lidstaten te trekken en zijn mensenrechtenmechanismen te gebruiken. Ze zijn van mening dat "de bescherming van het recht op terugkeer van alle ontheemde Palestijnen over de hele wereld en vervolgens de bescherming van het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk door middel van een referendum" de beste oplossing zou zijn.

Biden bevestigt opnieuw 'sterke steun' voor Israël, werkt 
De Amerikaanse president Joe Biden sprak met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en bevestigde zijn "krachtige steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen raketaanvallen van Hamas en andere terroristische groeperingen in Gaza", zei het Witte Huis. Hij sprak ook met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit en "gaf blijk van zijn toezegging om het Amerikaans-Palestijnse partnerschap te versterken", voegde het Witte Huis toe in een tweet.

De Amerikaanse president Joe Biden liet zojuist weten dat zijn regering samen met Palestijnen en Israëli's werkt aan een de-escalatie. "Wij geloven ook dat Palestijnen en Israëli's het beiden verdienen om in veiligheid en zekerheid te leven en in gelijke mate van vrijheid, welvaart en democratie te genieten", zei hij in een vooraf opgenomen video die werd uitgezonden tijdens een evenement op zondag ter gelegenheid van de islamitische Eid-feestdag.

"Mijn regering zal Palestijnen en Israëli's en andere regionale partners blijven betrekken bij het streven naar een duurzame oplossing."

De hoofdredacteur van AP roept op tot onderzoek naar bombardementen op hun kantoor in Gaza 
De hoofdredacteur van Associated Press wil een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement wat eergisteren door Israël werd uitgevoerd op een gebouw in Gaza waar haar nieuwsorganisatie en omroep Al Jazeera gevestigd waren. AP-hoofdredacteur Sally Buzbee zei dat haar organisatie nog geen bewijs van Israëlische functionarissen had gezien om de bomaanslag van zaterdag te rechtvaardigen Het 12 verdiepingen tellende Al-Jalaa-torenblok is met de grond gelijk gemaakt omdat Hamas ook gebruik maakte van dit gebouw.

"We hebben de Israëli's horen zeggen dat ze bewijs hebben", zei ze tegen de "Betrouwbare bronnen" van CNN. "We weten niet wat dat bewijs is", zei Buzbee.

Personeel en gezinnen van de mediabedrijven die in appartementen in de Al-Jalaa-toren woonden, kregen slechts een uur waarschuwing om te vertrekken.

De Israëlische premier Netanyahu verdedigde de aanval op de Gaza-toren. "Een inlichtingenbureau voor de Palestijnse terroristische organisatie (was) gehuisvest in dat gebouw dat de terreuraanslagen tegen Israëlische burgers beraamt en organiseert", vertelde Netanyahu aan CBS News.

“Het is dus een volkomen legitiem doelwit. Ik kan je vertellen dat we alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat er geen burgergewonden vielen, in feite geen doden."

Ondertussen zei de verslaggever van Al Jazeera uit Gaza, die al meer dan 10 jaar vanuit het nu verwoeste gebouw werkte, dat hij "Nog nooit iets [verdachts] had gezien, ik heb zelfs aan mijn collega's gevraagd of ze iets verdachts hebben gezien en ze hebben me allemaal bevestigd dat ze nog nooit militaire aspecten hebben gezien of dat de jagers zelfs maar in en uit kwamen", voegde hij eraan toe. Gary Pruitt, president en CEO van AP, zei tegen Al Jazeera: “Ik kan je vertellen dat we al zo'n 15 jaar in dat gebouw zitten voor ons werk. We hadden geen flauw benul dat Hamas hier gevestigd was."

Jawad Mehdi, de eigenaar van de al-Jalaa-toren, zei dat er geen bewijs voor de claim is geleverd door de Israëlische autoriteiten. “Afgezien van de huurders zijn er enkele kantoren van advocaten, ingenieurs en enkele mediabureaus, waaronder Al Jazeera en AP. Niets anders", zei Mehdi.

Zie ook: Geen zoet suikerfeest: Israël bombardeert mediakantoren AP en AJ, Hamas bombardeert Tel Aviv