Miller wint chaotische Grand Prix van Frankrijk in MotoGP

heywoodu

De Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP is een behoorlijk chaotisch verhaal geworden. Op het circuit van Le Mans gooide een korte plensbui de boel flink door de war, wat een interessant kijkspel opleverde.

Met de dreiging van regen stond Fabio Quartararo op poleposition, naast Yamaha-teamgenoot Maverick Viñales en Ducati-fabrieksrijder Jack Miller. Op de tweede rij stond Franco Morbidelli op de Petronas Yamaha, naast Johann Zarco's Pramac Ducati en de Repsol Honda van Marc Marquez.

Miller kende de beste start van het veld en ging voorbij de Yamaha's, die gevolgd werden door Nakagami en Marquez. Morbidelli kwam niet lekker weg en ging na een paar bochten onderuit, ogenschijnlijk met wederom een pijnlijke knie tot gevolg. De Suzuki's gingen ook geweldig: Alex Rins reed van vijftien naar vier, Joan Mir van veertien naar negen.

Viñales ging vooraan langs Miller, achter Quartararo werd tussen Nakagami, Rins en Marquez, terwijl de regen begon te vallen en de wedstrijdleiding aangaf dat er van motor gewisseld mocht worden. Viñales was ineens het tempo kwijt en werd door Quartararo, Miller, Rins én Marquez voorbij gereden, waarna hij dat tempo ook totaal niet kon volgen.

De regen begon flink toe te nemen en na vier ronden kwam de kop van het veld dan ook binnen, gevolgd door alle anderen. Marquez nam er de leiding over, voor Quartararo en Miller, terwijl Rins kort na het verlaten van de pitstraat uiteraard weer onderuit ging en uiteraard weer een topklassering uit handen gaf - Mir lag een paar bochten eerder al in het grind, Suzuki was klaar.

Voor het fabrieksteam van Ducati kwam er ook slecht nieuws: Miller én Francesco Bagnaia hadden in de pitstraat te hard gereden en moesten een dubbele long lap penalty nemen. Niet veel later ging Marquez vanaf de leiding ook weer eens ouderwets onderuit, waardoor Quartararo ruimschoots de leiding had - Miller volgde op forse afstand, maar moest wel zijn twee long laps nemen.

Meer dan tien seconden achter Miller reed Nakagami op de derde plek, met Johann Zarco, Alex Marquez en broers Aleix en Pol Espargaro een stukje achter zich. Quartararo kampte na tien ronden met twee problemen: Miller kwam er als een dolle aan én hij was bij zijn motorwissel gestopt bij de plek van teamgenoot Viñales, waardoor hij een long lap penalty moest nemen.

Kort na de helft van de chaotische race werd Nakagami gepasseerd door Zarco, waarna de Japanner op moest gaan letten voor LCR-teamgenoot Alex Marquez. Aleix Espargaro reed achter hem op een fraaie zesde plek, tot zijn Aprilia ineens de geest gaf. Marquez reed ondertussen bijna in de top-10, maar dat kwam er niet van: hij gleed nog eens onderuit en gaf er dit keer toch echt de brui aan.

Met zes ronden te gaan had Zarco de aansluiting gevonden bij Quartararo en op zijn Ducati ging de Fransman zijn landgenoot voorbij. Iets verder naar achteren was Bagnaia toch weer lekker bezig: hij ging voorbij Nakagami en Petrucci naar de vijfde plek en opende de aanval op de vierde stek van Alex Marquez, die hij vier ronden voor het einde ook in handen nam.

Op inmiddels grotendeels aan puin gereden regenbanden - het was al lang droog - reed Miller naar een indrukwekkende zege, zijn tweede op rij. Zarco pakte in zijn thuisrace een fraaie tweede plek, Quartararo completeerde het voor tweederde Franse podium en Bagnaia werd vierde, voor Danilo Petrucci, Alex Marquez en Nakagami.