Quartararo pakt MotoGP-pole voor thuisrace na zinderende kwalificatie

heywoodu

MotoGP-coureur Fabio Quartararo heeft op het circuit van Le Mans de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Frankrijk. De Franse Yamaha-coureur deed dat in een zeer spannende kwalificatiesessie.

Tijdens de eerste sessie was het circuit nog nat, maar het werd alsmaar droger, vooral in de beslissende tweede sessie. Een spervuur van steeds sneller wordende tijden kwam langs en uiteindelijk was het Quartararo die de snelste was.

Zijn teamgenoot Maverick Viñales was op 0,081 seconden goed voor de tweede plek, voor de Australische Ducati-rijder Jack Miller (+0,104). De tweede rij wordt gevormd door Franco Morbidelli (Yamaha), Johann Zarco (Ducati) en Marc Marquez (Honda).

Takaaki Nakagami zette zijn LCR Honda knap op de zevende plek, voor Marquez's Repsol Honda-teamgenoot Pol Espargaro en Valentino Rossi, die er ook eindelijk eens degelijk bij zat. Miguel Oliveira (KTM), Lorenzo Savadori (Aprilia) en Luca Marini (Ducati) vullen de vierde startrij.

Moto2
In de Moto2 was er een uitstekende dag voor Bo Bendsneyder: de Nederlander mag vanaf de zesde plek vertrekken, startrij twee dus. De poleposition was voor Raul Fernandez, die Marco Bezzecchi en Joe Roberts te snel af was. Aron Canet en Augusto Fernandez staan naast Bendsneyder op rij twee.

Moto3
In een wat vreemde kwalificatiesessie was Andrea Migno de snelste en/of slimste: op het moment dat het vroeg in Q2 begon te regenen kwam iedereen voor regenbanden naar binnen, behalve de Italiaan. Hij reed door op zijn slicks en daar was het nog net droog genoeg voor: hij pakte pole met maar liefst 2,001 seconden voorsprong op Riccardo Rossi en 2,204 seconden op Jaume Masia.

MotoE
In de elektrische raceklasse is de pole voor de Braziliaan Eric Granado, die een dikke tiende sneller was dan Miguel Pons. Matteo Ferrari was de enige andere die binnen een seconde bleef, Jasper Iwema kwalificeerde zich als veertiende.

De racezondag wordt om 11.00 uur geopend door de Moto3, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur is het dan de beurt aan de MotoGP en vervolgens komt de MotoE om 15.30 uur in actie.