EU Commissie stelt verwachting economische groei naar boven bij

Jippie

De Europese Commissie heeft haar prognoses voor de economische groei in het eurogebied naar boven bijgesteld. De regionale verschillen binnen de Unie zijn groot. De trekpaarden zijn Frankrijk, Italië en Duitsland. Er zijn echter risico's die de ontwikkeling kunnen vertragen.

De Europese Commissie heeft haar prognoses voor de economische groei in de eurozone aanzienlijk verhoogd. Zoals ze in haar voorjaarsprognose aankondigde, verwacht ze nu dat het bruto binnenlands product (bbp) in het hele eurogebied in 2021 met 4,3 procent zal groeien. De prognose voor de winter was 3,8 procent. Voor 2022 voorspelt het zelfs een bbp-groei van 4,4 procent. Ook daar lag de prognose tot dusver op 3,8 procent.

De prognoses voor het lopende jaar zijn ook verhoogd voor de drie grootste economieën - Duitsland, Frankrijk en Italië. "De groeipercentages zullen blijven variëren, maar alle lidstaten zullen tegen eind 2022 terug zijn gekeerd naar het niveau van voor de crisis", aldus de Commissie. "De groei in de eurozone zal naar verwachting versnellen naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de beperkingen worden versoepeld. Deze groei zal worden aangedreven door particuliere consumptie, investeringen en een toenemende vraag naar EU-export vanuit een sterkere wereldeconomie."

De autoriteit denkt dat de Duitse economie dit jaar met 3,4 (voorheen: 3,2) procent zal groeien. In 2022 zou dan een stijging van 4,1 (3,1) procent moeten volgen. Voor Frankrijk is de bbp-groeiprognose voor dit jaar verhoogd tot 5,7 (5,5) procent. In 2022 moet de groei dan 4,2 (4,4) procent bedragen. De Commissie verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 4,2 (3,4) procent zal groeien en het volgende jaar met 4,4 (3,5) procent.

Inflatie kan de ontwikkeling vertragen
Volgens de prognoses zal de inflatie in het eurogebied stijgen van 0,3 procent in 2020 naar 1,7 (1,4) procent in het lopende jaar, om vervolgens weer te verzwakken tot 1,3 (1,3) procent in 2022. 

"De risico's voor de vooruitzichten zijn groot en zullen zo blijven zolang de schaduw van de pandemie over de economie hangt", waarschuwde het bureau. De prognose kan een onderschatting zijn van de neiging van huishoudens om uit te geven of onderschat de wens van consumenten om een hoog niveau van pensioensparen te behouden. Een andere factor van onzekerheid is wanneer de fiscale steun wordt ingetrokken. Als dit te vroeg wordt afgebouwd, kan het herstel aanzienlijk worden vertraagd.