Britten willen meer aandacht voor het dierenwelzijn via de wet regelen

Jippie

Gewervelde dieren voelen vreugde, lijden en pijn - ook de Britse premier Johnson is hiervan overtuigd. Hij maakt zich zorgen over het dierenwelzijn en wil strengere straffen voor diermishandelaren en een verbod op de invoer van bont.

Gewervelde dieren hebben gevoelens en emoties - daarom wil Groot-Brittannië dierenrechten in de wet opnemen  zei minister van Milieu George Eustice aan de Sunday Telegraph. De wet zal dinsdag door koningin Elizabeth II worden aangekondigd in haar traditionele regeringsverklaring. Het benadrukt dat dieren zich bewust zijn van hun gevoelens en emoties en zowel vreugde en plezier als lijden en pijn kunnen ervaren. De Britse regering wil van hun land een pionier maken op het gebied van dierenrechten, de wet staat centraal in de strategie.

De straffen voor wreedheid tegen dieren moeten worden verhoogd van zes maanden tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Andere wetten verbieden de import van jachttrofeeën, de export van levende dieren en het houden van primaten als huisdier. In de dierenwelzijnsstrategie is ook opgenomen dat de overheid streeft naar een verbod op de invoer van bont en en het plaatsen van microchips bij huiskatten. Ook moet het afmaken van varkens door vergassing met kooldioxide worden gestopt.

Minister Eustice noemde het project een "belangrijk signaal aan de wereld". Veel van deze veranderingen, zoals het exportverbod op levende dieren, werden alleen mogelijk gemaakt door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, beweerde hij.

Boris Johnson is de eerste premier die dierenwelzijn opneemt in het overheidsbeleid, zei Eustice. Critici zijn van mening dat Johnson campagne voert voor dierenrechten, voornamelijk vanwege de persoonlijke opvattingen van zijn verloofde Carrie Symonds. Symonds, voormalig woordvoerster van Johnson's Conservative Party, was net zo "gepassioneerd" over het welzijn van dieren als Johnson of hijzelf, zei Eustice.