Winnend F2-debuut voor Lawson, Verschoor uit de race getikt

heywoodu

Op het Sakhir Circuit in Bahrein is zaterdagochtend het nieuwe Formule 2-jaar begonnen. Dat gebeurde met de eerste van twee sprintraces op zaterdag, om 17.40 uur Nederlandse tijd volgt de tweede en zondag staat dan de hoofdrace op de planning.

De Formule 2 kent dit seizoen een, zacht gezegd, onzinnig format om de startgrid te bepalen. We beginnen met de eerste sprintrace op zaterdagochtend, met als startopstelling de omgekeerde top-10 van de kwalificatie van vrijdag. Race twee kent dan de omgekeerde top-10 van race één als volgorde en de kwalificatie bepaalt de startvolgorde voor de hoofdrace van zondag.

Jüri Vips werd vanwege technische overtredingen uit de kwalificatie-uitslag gehaald, waardoor poleposition op zaterdagochtend voor Theo Pourchaire was, met David Beckmann naast zich. Liam Lawson en Oscar Piastri stonden op rij twee, voor Jehan Daruvala en de Nederlander Richard Verschoor.

De start van Pourchaire en Beckmann was niet best, Lawson profiteerde gelijk en nam de leiding in handen. Beckmann en Pourchaire sloten aan, voor Daruvala, Piastri, Christian Lundgaard, Robert Shwartzman, Zhou Guanyu en de matig vertrokken Verschoor. Bent Viscaal kon bij de start nog geen potten breken en kwam door als zeventiende. Voor Verschoor ging het al snel fout: Dan Ticktum tikte 'm in de rondte en voor de Nederlander was de race voorbij.

Marcus Armstrong kwam al snel stil te staan, Ralph Boschung reed er tegenaan en dat alles zorgde zo voor een neutralisatie. Na de herstart behield Lawson de leiding, terwijl Beckmann gepasseerd werd door Pourchaire en een paar ronden later ook door Daruvala. Met tien ronden te gaan was het ineens ook klaar voor Pourchaire: zijn auto gaf de geest, Daruvala en Beckmann schoven door naar plek twee en drie.

In de slotfase van de race leek het langzamerhand toch leuk te gaan worden wat betreft de winst: Lawson's banden waren op, Daruvala kwam met rasse schreden dichterbij. Beckmann reed eenzaam op plek drie, Schwartzman werd op plek vier aangevallen door teamgenoot Piastri.

Lawson wist Daruvala zowaar van het lijf te houden en dus opende de Nieuw-Zeelander zijn Formule 2-carrière met een zege, voor Daruvala en Beckmann. Viscaal kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep, een tijdstraf voor Guilherme Samaia leverde hem plek elf op, zeven tienden achter Vips en daarmee de pole voor zaterdagmiddag.