'Grote voedselbedrijven komen beloftes onvoldoende na’

Jippie

De grootste voedselproducerende bedrijven ter wereld doen te weinig om hun beloftes na te komen op het gebied van klimaatverandering, discriminatie van vrouwen en landroof volgens Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie moeten de grote voedselbedrijven ook hun grondstoffenleveranciers aanspreken op hun gedragingen. Meer hierover in het AD.

Volgens Oxfam zitten er op het gebied van vrouwenrechten grote verschillen tussen de grote voedselbedrijven Mars, Mondelez en Nestlé die goed scoren, en hun grondstoffenleveranciers zoals cacaoproducent Barry Callebaut. Daarnaast worden de veranderingen die bij de grote bedrijven doorgevoerd beperkt, op de akkers in Brazilië, Ghana of India merken de vrouwen niets van de wijzigingen in arbeidsvoorwaarden.

"Uitbuiting en grote ongelijkheid komen nog steeds op grote schaal voor in de ketens van onze voedselproductie. De coronapandemie maakt die tegenstellingen alleen maar groter", volgens Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij Oxfam Novib.