BLM-rellen in Luik, plunderende demonstranten nemen binnenstad over

Floris_Stempel

Een Black Lives Matter-demonstratie in het Belgische Luik is zaterdag danig uit de hand gelopen nadat honderden deelnemers begonnen te plunderen en stenen te gooien naar de politie. Al snel zag de Luikse binnenstad zwart van het reltuig. Twee agenten raakten gewond en diverse politie-auto's raakten zwaar beschadigd.

De aanleiding van deze demonstratie was een hardhandige arrestatie van een jonge vrouw afgelopen maandag. De Congolese vrouw verzette zich tegen de politie. Er was overigens geen vergunning afgegeven voor de demonstratie en het ging los nadat een groep demonstranten een agent aanvielen.

"Het was duidelijk hun bedoeling om vernielingen aan te richten", zegt politiewoordvoerder Jadranka Lozina. Een fastfoodrestaurant werd kort en klein geslagen en diverse winkels, waaronder een sportschoenenwinkel, werden uit de naam van de nobele strijd tegen racisme geplunderd.

De sfeer was aan het eind van de middag nog steeds grimmig en de autoriteiten adviseren inwoners van Luik om zich vooral niet naar het centrum te begeven.

Update 19.45:
Ogenschijnlijk zijn er op sociale media schokkende beelden opgedoken waarin te zien is dat het tuig en masse de politie de binnenstad uitjaagt. Met dank aan Jippie voor de tip.