Van der Poel neemt revanche voor donderdag en wint derde rit Tirreno-Adriatico

H.Vviv

Mathieu van der Poel heeft de derde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix versloeg in een sprint Wout van Aert. Van Aert behield in de Italiaanse rittenkoers wel de leidersplaats. De Belg heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van vier seconden op Van der Poel.

Nadat de renners donderdag al een etappe van boven de 200 kilometer hadden was het vandaag opnieuw een rit van boven de 200 kilometer, ditmaal 219 kilometer. Onderweg lagen er verschillende beklimmingen op het parcours en de finish liep ook lichtjes bergop. Te zwaar voor de echte sprinters, maar voor types als Wout van Aert en Mathieu van der Poel was deze aankomst ideaal.

Niki Terpstra was mee in de vroege vlucht. De Nederlander had het gezelschap van vier andere medevluchters en kregen een voorsprong van negen minuten cadeau. Nadat Van der Poel op honderd kilometer eens stevig doortrok ging de voorsprong hard naar beneden naar de drie minuten.

De kopgroep kreeg weer drie minuten cadeau en mocht hopen dat ze zouden halen, maar mede dankzij het werk van de ploegen van Van Aert en Van der Poel werden de laatste twee vluchters op twee kilometer van de meet ingerekend en kregen we een nieuw duel tussen de Belg en de Nederlander.

Deceuninck-Quick-Step probeerde het nog te voorkomen, door slim in de laatste kilometer een gat te laten vallen voor Zdenek Stybar. Van Aert reed het gat dicht en ging vervolgens de sprint aan, maar hij was niet opgewassen tegen Van der Poel. De Nederlands kampioen nam revanche voor donderdag, toen hij tweede werd achter Julian Alaphilippe.

"Ik ben hier heel blij mee", aldus Van der Poel vlak na zijn overwinning. "Ik was gefrustreerd na de fout van gisteren', refereert de Nederlander aan de sprint van de tweede etappe, waarin hij verkeerd geposotioneerd zat en te laat kwam om Alaphilippe nog van de overwinning te houden. "Ik wilde het goed maken en ben heel blij met de zege, zeker na het uitstekende werk van de ploeg."