Wereldtitel shorttrack naar S. Liu; De Laat beste Nederlander met vijfde plaats

Boris (borisz)

Shaoang Liu is de nieuwe allround wereldkampioen shorttrack. Hij werd tweede op de duizend meter en sprokkelde in de superfinale genoeg punten om het allroundklassement te winnen. Itzhak de Laat werd de beste nederlander met een vijfde plek. 

De laat werd zondag op de 1.000 meter al uitgeschakeld in de kwartfinales. De Nederlander kon de allround wereldtitel daardoor wel vergeten. De 26-jarige De Laat eindigde in zijn kwartfinale als derde achter de Fransman Sébastien Lepape en de Rus Semen Elistratov, terwijl alleen de top twee zich rechtstreeks plaatste voor de halve finales. De Fries hoorde ook niet bij de twee snelste nummers drie.

Sjinkie Knegt strandde in de halve finales en werd negende. Hij miste daardoor de superfinale. Dylan Hoogerwerf werd vijfde in zijn kwartfinale en deed ook niet mee voor het podium.  De A-finale van de 1.000 meter werd een dubbel feestje voor Hongarije. Sandor Shaolin Liu pakte het goud en zijn broer Shaoang Liu won zilver. De Italiaan Pietro Sighel eindigde als derde.

Na de kilometer meter was er nog de 3000 superfinale. De finale werd gewonnen de Sebastien Lepape uit Frankrijk en klom naar plek vier in het klassement. Hij had één ronde voorsprong op De Laat en twee rondes op de rest. Een tweede plek voor De Laat bracht hem naar plek vijf in de algemeen klassement. Shaoang Liu had met een zesde plek genoeg om de wereldtitel veilig te stellen. Zijn broertje Shaolin Sandor werd derde in de superfinale en zorgde dat ook plek twee naar Hongarije ging. Elistratov gaat naar huis met brons.