Opstand op Schiermonnikoog tegen coronamaatregelen van kabinet.

Jippie

Hotels en restaurants op Schiermonnikoog willen vanaf 16 maart hun gasten de gelegenheid geven weer een hapje te eten in hun bedrijf, ze vinden de coronaregels die gelden voor de horeca te zwaar. Maar niet alle hotels en restaurants op Schiermonnikoog zijn van plan de deuren van hun eet- en drinkgelegenheden tegen de cornaregels in vroegtijdig te openen. Zo meldt DvhN.

Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff verklaart namens een groep horeca-ondernemers op het eiland dat ze de coronamaatregelen die gelden voor de horeca te zwaar vinden. Ger van Langen van Hotel Om de Noord is het daar niet mee eens,  zijn bedrijf wil zich wel aan de regels van de lockdown wil houden. 'We zitten in een positie dat we ons net als de rest van Nederland moeten houden aan de coronaregels van het kabinet. Ik zie niet in dat we een uitzonderingspositie moeten innemen. Als de ruimte daarvoor is zal het kabinet de eerste week van maart ook voor de horeca wel met nieuwe beleidsregels komen. Waarom dan nu al de knuppel in het hoenderhok gooien? Als we ons met zijn allen aan de regels houden, zijn we het snelst van de corona af.’

De burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, heeft de ondernemers opgeroepen om zich aan de regels te houden. 'Ik begrijp heel goed dat onze hotels en restaurants in een lastige positie zitten. Ik snap de frustratie ook. Ze hebben het zwaar. Achter hun actie en aankondiging dat ze 16 maart open gaan, kan ik niet staan. De coronaregels worden niet op Schiermonnikoog gemaakt, maar wel nageleefd.' Van Gent geeft aan dat ze regelmatig met horeca-ondernemers om de tafel zit over de situatie van de horeca in coronatijd. 'Ik heb eerder een ronde gemaakt om te zien wat we kunnen doen als het seizoen begint. Dan kijken we of we hen zoveel als mogelijk ruimte kunnen geven om geld te verdienen. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan.’

Horeca ondernemer De Bruijne is slecht te spreken over de relatie tussen de horeca en gemeentebestuur van het eiland, hij klaagt zich over een gebrek aan onderling contact. 'Daar herken ik me niet in. De relatie met de horeca is goed. Ik spreek met iedereen. Ook met De Bruijne’, zegt Van Gent.