Avocado-import groeit met 19 procent in 2020

Jippie

Nederland ontwikkelt zich steeds meer als de toegangspoort van Europa voor avocado’s die elders geproduceerd worden. In 2020 werden 19 procent meer avocado’s ingevoerd dan in 2019. Nederland is de tweede importeur van avocado’s in de wereld en daarnaast de grootste niet-producerende exporteur van avocado's. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De Nederlandse avocado-import van buiten de EU is toegenomen van 15 miljoen kilogram in 2000 tot 373 miljoen kilogram in 2020. In 2019 bedroeg deze nog 313 miljoen kilogram. Al sinds 2012 importeert Nederland meer avocado’s uit niet-EU-landen dan alle andere EU-landen samen. Sindsdien is het verschil steeds groter geworden. Inmiddels is Nederland goed voor 63 procent van de gehele EU-import van avocado’s uit niet-EU-landen. In 2000 was dat 15 procent.

Het overgrote deel van de avocado’s die in Nederland binnenkomen is bestemd voor het Europese achterland (wederuitvoer of quasi-doorvoer). Een klein deel van de invoer, ongeveer 9 procent, is bestemd voor de Nederlandse markt. De import en export van avocado’s is een logistieke specialisatie van Nederland geworden, en behelst naast transport en distributie ook zaken als rijping, controle en eventuele verpakking. Avocado’s komen met name aan in de Rotterdamse haven en verlaten Nederland meestal per vrachtwagen.