EU wil gezondheidswaarschuwingen op wijn en salami

Jippie

Als de EU haar zin krijgt zal wijn in de toekomst worden voorzien van waarschuwingen voor de gezondheid - zoals er op tabaksproducten staan. Salami wordt door Brussel als kankerverwekkend geclassificeerd en zal dus ook een gezondheidswaarschuwing moeten krijgen. Italië heeft al veel kritiek geuit over de plannen.

Italië wordt beschouwd als een van de landen met de hoogste levensverwachting. Ook in Spanje en Frankrijk leven mensen gemiddeld langer dan in veel andere landen. Volgens wetenschappers hangt de levensverwachting ook af van het dieet - en dat is in veel mediterrane landen gemiddeld beter dan in de rest van de EU. Het "mediterrane dieet", dat is gebaseerd op een gevarieerd dieet bestaande uit fruit, groenten, vlees, pasta, olijfolie van de eerste persing en een traditioneel glas wijn, is zelfs door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel werelderfgoed.

Bewerkt vlees onder verdenking
Maar dat zou snel voorbij kunnen zijn, tenminste als de Europese Unie haar zin krijgt. Vorige week presenteerde de Europese Commissie een nieuw concept voor de preventie, behandeling en verzorging van kanker. Het bureau wil bereiken dat in 2040 nog maar vijf procent van de bevolking rookt. Daarnaast zouden ook minder alcoholgebruik en betere voeding het risico op kanker voor de EU-bevolking moeten helpen verminderen. Daarom zouden wijnflessen, net als sigaretten en shag, uiterlijk in 2023 moeten worden voorzien van gezondheidswaarschuwingen.

Bovendien is het de bedoeling om subsidieregelingen voor sommige voedingsmiddelen, met name rood en bewerkt vlees, te stoppen. Salami is ook een van de producten die door de EU worden geclassificeerd als carcinogeen (kankerverwekkend). Volgens wetenschappers verhogen gepekelde, gerookte en gezouten vleesproducten het risico op darmkanker. 

Bedrijven in gevaar?
De Italiaanse landbouwvereniging Coldiretti heeft zware kritiek op de geplande maatregelen. In een protestbrief aan EU-economisch commissaris Paolo Gentiloni, bekritiseerde de vereniging het besluit van de Europese Unie om individuele voedingsmiddelen op een "rode lijst" te plaatsen."'Made in Italy' staat voor regionale voedingsmiddelen die in Italië worden geproduceerd en over de hele wereld populair zijn", zegt Coldiretti-president Ettore Prandini. Bovenaan de populariteitslijst: wijn en salami. De aangekondigde maatregelen zouden ook gevolgen hebben voor de producten van veel kleine en ambachtelijke  producenten, waarschuwt Prandini. Zonder financiële steun om naamsbekendheid te krijgen en te houden, lopen deze regionale bedrijven het risico op uitsterven, volgens Prandini.

Volgens de Landbouwbond zouden de gevolgen van deze EU-plannen voor de economie, de werknemers en de biodiversiteit in de regio's desastreus zijn. Daarnaast zijn deze sectoren vorig jaar al hard getroffen door de coronamaatregelen waardoor van veel restaurants en pubs hun deuren moesten sluiten. De Landbouwvereniging roept de EU op om te focussen op een juiste balans in plaats van zaken te verbieden om de gezondheid van haar burgers te beschermen.

Italië grootste wijnproducent ter wereld
De varkenshouders in Italië maken deel uit van de belangrijkste sectoren voor de voedingsindustrie van het land. Gezien de lange lockdown vechten veel bedrijven al voor hun bestaan. Er zouden ongeveer 100.000 banen op het spel staan. Italië is ook een van de belangrijkste Europese wijnproducenten. Met gemiddeld 50 miljoen hectoliter wijn per jaar en 856.000 hectare wijngaarden staat het land al jaren aan de top als grootste wijnproducent. In de sector zijn meer dan 1,3 miljoen mensen werkzaam.