FOK! Wat een weer: Zeer koud en op veel plaatsen droog

Stephan (Stephan5)

winterbanner

Welkom!

Als eerste wil ik even iets recht zetten. In de comments van eergisteren werd er beweerd dat ik maar 5-10 cm sneeuw had voorspeld. Dit was echter mijn bericht van donderdag of vrijdag, één van die twee. Op zaterdag had ik het wel degelijk over 15 tot 20 cm. Uiteindelijk is dat op de meeste plaatsen ook gevallen. Dus diegene moet eerst beter leren lezen.  

De exacte sneeuwhoogte is op veel plaatsen moeilijk te meten door de harde wind en de verstuivingen. Maar inderdaad er viel op veel plaatsen dus zo'n 15 tot 20 cm, maar lokaal ook iets meer. Dat viel trouwens ook hier in Haarlem. De waarnemeningen van 30 cm en meer zijn niet heel betrouwbaar. Komt ook bij dat er inmiddels sprake is van sublimatie.

Enfin, gisteren sneeuwde het ook nog af en toe en dat met name in het binnenland. Plaatselijk viel er zo'n 3 tot 4 cm. Tegen het einde van de middag sneeuwde het hier ook enige tijd flink door.

Inmiddels neemt de sneeuw in activiteit af, maar er kan zo her en der nog wat vallen. De wind neemt gelukkig ook wat in kracht af.

Vannacht lagen de minima tussen de -4 op de Wadden tot -12 in oosten en zuiden. Ongekend! Echter, dat hangt wel enigszins af van opklaringen of die er wel of niet komen. Ik denk het echter van wel.  In het Waddengebied duiken enkele sneeuwbuien op vanuit de Duitse Bocht.

Vandaag is het op veel plaatsen droog. Op de Waddeneilanden kunnen echter nog steeds sneeuwbuien vallen, en het zou me niet verbazen als daar een serieuze hoeveelheid valt. In de rest van het land blijft het overwegend droog en ijskoud.

De maxima liggen tussen de -1 graad op de Wadden tot -7 in het zuidoosten. De wind blijft uiteraard in de oosthoek zitten en is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen zijn droog en nog kouder, met uitzondering van de Wadden, daar kan het kwik wel met het vriespunt flirten overdag. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen zakken de minima tot 10 tot -15 graden. Misschien nog wel iets lager als het helemaal helder en windstil is.

Tot ziens!  

 

 

Prachtige foto uit Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een prachtige sneeuwfoto uit Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.