Noodbevel in Urk wegens protest avondklok en in de brand steken teststraat GGD

Jippie

Op Urk vond een groep jongeren de invoering van de avondklok een legitieme reden om weer eens ouderwets te rellen. Bij een protest tegen de avondklok is gisteravond rond 21.20 uur de COVID-19 testlocatie van de GGD in brand gestoken. De burgemeester Cees van den Bos heeft tegen middernacht een noodbevel afgegeven zodat de Mobiele Eenheid kon worden ingezet.

Volgens een zegsman van de politie was de inzet van de ME echter niet nodig om de rust weer te laten wederkeren. Twee personen zijn aangehouden. 'Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen', liet burgemeester Van den Bos op Twitter weten.

Update 3.20 uur: Zojuist hebben de gemeente, politie en openbaar ministerie een gezamenlijk persbericht gepubliceerd.

'“Zeer verontwaardigd zijn we over de gebeurtenissen
Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorden. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de test-locatie van de GGD. Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.

Voordat de onrust uitbrak was al extra politie op de been gebracht. Bovendien was de Mobiele Eenheid op korte afstand gepositioneerd. Op het moment van onrusten in de Haven is er vanuit verschillende omliggende politie-eenheden versterking naar Urk gestuurd, waardoor nog meer politiemensen naar Urk zijn gekomen.

De keuze om het noodbevel en de Mobiele Eenheid in te zetten is gedaan op het moment dat de onrusten het meest hevig waren. Kort daarna bleek de politie uiteindelijk zelf de rust te kunnen terugbrengen. Uiteindelijk is er geen inzet nodig geweest van de Mobiele Eenheid

Er zijn in verband met de onrusten meerdere personen aangehouden en daarnaast zijn meerdere boetes uitgeschreven voor overtreding van de avondklok.

De komende week wordt de avondklok strikt gehandhaafd.'

Eerdere berichtgeving:
Op Urk was naast veel politie ook de marechaussee aanwezig om assistentie te verlenen. Agenten werden op diverse plaatsen in het dorp bekogeld met vuurwerk. Een politiehelikopter heeft zo'n drie kwartier boven het vissersdorp rondgevlogen. 

Eerder deze week werd er op sociale media een oproep geplaatst om zaterdag vanaf 20.45 uur te komen protesteren bij de haven tegen de avondklok. De gemeente Urk was donderdag al op de hoogte van deze oproepen op social media.

Rond 20.00 uur kwam een grote groep mensen, jong en oud, met auto's en scooters bij elkaar op het haventerrein. Er werd vuurwerk afgestoken, een stapel autobanden werd in brand gestoken en men reed wat heen en weer. Het tumult bij de haven in het dorp trok veel publiek. De aanwezige politie hield zich afzijdig.

Het ingaan van de avondklok om 21.00 uur boeide de menigte weinig, veel jongeren bleven na dat tijdstip ook op straat rondhangen.

In december is het al vaker onrustig geweest op Urk, toen was het vuurwerkverbod de aanleiding om te rellen. De politie heeft toen, geassisteerd door de Mobiele eenheid, hard op moeten treden tegen brandstichtende en vuurwerkgooiende jongeren.