Toeristen hekelen Halsema's coffeeshopplan, 'We komen voor seks en drugs'

Jippie

Teleurgestelde coffeeshophouders tegenover jubelende binnenstadbewoners. Het contrast kon bijna niet groter nadat de gemeente Amsterdam het plan heeft gelanceerd om buitenlandse toeristen in de toekomst te weren in coffeeshops. Zo meldt AT5.

'We zijn hier heel blij mee. We hebben gezien hoe het de laatste jaren niet alleen veel te druk werd in de stad, maar ook met mensen die voor drugs en seks komen. En daar zitten we gewoon helemaal niet op te wachten', reageert Els Iping van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Bij de coffeeshops heerst juist ongeloof, vertelt Joachim Helms van de Bond voor Cannabis Detaillisten, terwijl hij een imposante verzameling foto's laat zien van buitenlandse beroemdheden die genieten van een Amsterdams jointje. 'Straks zijn er weer festivals en concerten en dan zullen we 'nee' moeten verkopen.'

Burgemeester Halsema en de top van politie en het Openbaar Ministerie lanceerde vanmorgen hun plan. Aan aandacht, ook buitenland Nederland, geen gebrek. De driehoek wil af van drugstoeristen en lanceert het plan om buitenlanders in de toekomst te weren in coffeeshops. Dan zouden alleen 'Nederlandse ingezetenen' (I-criterium) nog een jointje mogen kopen in Amsterdam.

En dat brengt een hoop discussie te weeg. Coffeeshophouders vrezen dat de handel gaat verschuiven naar de straat, met alle gevolgen van dien. 'Er zullen altijd veel toeristen naar Amsterdam blijven komen. Het is gewoon een hele mooie stad. En die willen gewoon cannabis roken. En dan zullen ze aangewezen zijn op straathandel.'

Maar de binnenstadbewoners zien dat anders. 'Wat wij zien is dat juist de aanwezigheid van coffeeshops drugstoeristen aantrekt en vervolgens de straathandel aantrekt. Onder mijn raam wordt normaal gesproken gewoon gedealed', aldus Iping.

Een groepje wiet rokende toeristen op de Nieuwmarkt ziet weinig in de plannen. 'Mensen komen hier voor seks en drugs', zegt een van hen. 'Dus als dat weg gaat verlies je een groot aantal toeristen.'

Toch behelzen de plannen niet alleen maar misère voor de coffeeshops. Er is ook aandacht voor versoepeling van het achterdeurbeleid. Maar dat heeft volgens de Bond voor Cannabis Detaillisten dan weer weinig te maken met het weren van toeristen.

'Het is een uitruil tussen twee zaken die niet echt verband met elkaar hebben. De achterdeur hadden we al veel langer gewoon goed moeten regelen en het toerisme-probleem speelt eigenlijk pas een paar jaar.'

Amsterdam trekt met zijn nog geen 900.000 inwoners jaarlijks bijna 18 miljoen touristen. Onder hen zijn er volgens burgemeester Femke Halsema velen die geen oog hebben voor de schoonheid van de pittoreske oude binnenstad, de grachten of het museumdistrict.

Huidige studies tonen aan dat veel toeristen niet eens naar Nederland zouden komen als de coffeeshops voor hen gesloten waren. 'Dan blijven de reizigers over die altijd welkom zijn', zegt de burgemeester.

'Amsterdam is een internationale stad en we ontvangen graag toeristen', zegt Halsema. 'Maar we zouden graag toeristen willen die komen voor de rijkdom van de stad en onze culturele instellingen, daarnaast willen we graag dat er minder bezoekers komen die hier dronken en stoned rondlopen.'

Er zijn momenteel 166 coffeeshops in Amsterdam. 20 jaar geleden waren dat er meer dan 280. Als de 'cannabistoeristen' wegblijven, zouden  volgens berekeningen zo'n  70 coffeeshops voldoende zijn om de lokale markt te bedienen. 

De gemeenteraad moet het voorstel van burgemeester Halsema echter nog goedkeuren. Het duurt dus zeker een jaar of langer voordat de plannen daadwerkelijk zouden kunnen worden uitgevoerd.