Dronken tegen de gevel, een vernielde fietstunnel en meer incidenten tjidens oud en nieuw

Monique Verlind (DJMO)

Het nieuwe jaar begon slecht voor een 22-jarige Roemeen die met de nodige alcohol op achter het stuur van een auto was gaan zitten. Omstreeks 00.35 uur kreeg de politie melding dat een auto (zonder kentekenplaten) bijzonder onbehoorlijk rijgedrag vertoonde op de Van Galenstraat in Den Helder. Vanuit de melding herkende de politie het voertuig, dat vermoedelijk thuis hoorde op de 2e Emmadwarsstraat.

Hier werd de auto ook terug gevonden tegen de pui van een appartementencomplex. Zowel de auto als de woning waren zwaar beschadigd. De bestuurder kwam hier juist uit een woning. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Uit een ademanalyse bleek dat hij 1030 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is ruim vierenhalf maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Het Roemeense rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Wognum
De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van een fietstunneltje onder de A.C. de Graafweg in Wognum. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). De politie is met name op zoek naar beelden van weggebruikers met een dashcam.

Omstreeks 21.15 uur kreeg de politie melding van een heftige explosie in het fietstunneltje. Ter plaatse bleek een vermoedelijk zelfgeconstrueerd stuk vuurwerk of explosief ontploft te zijn. Hierdoor was ernstige schade ontstaan aan het fietstunneltje, dat daardoor voor het verkeer moest worden afgesloten. Ook ontstond er schade aan het nabijgelegen pand van de ambulancedienst.

Na het incident is er mogelijk een zwarte personenauto weggereden vanaf het tunneltje. Mogelijk is er ook nog schade ontstaan aan andere panden. De politie wil graag in contact komen met eventuele andere gedupeerden. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844. 

Volendam
Op donderdagavond werd de achterruit van een politieauto ingegooid op de P.C. Hoofdgracht in Volendam. Omstreeks 15.30 uur kreeg de politie melding dat een groep van ongeveer driehonderd jongeren (tussen 15 en 20 jaar) op en rond de Kaper met zwaar vuurwerk aan het gooien waren. Toen een politiepatrouille poolshoogte ging nemen en over de P.C. Hoofdgracht reed, werd een steen tegen het achterruit gegooid.

Omdat niet werd gezien wie vanuit de groep een steen had gegooid, kon er nog niemand worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Zaandam
Op vrijdagmorgen omstreeks 00.15 uur kreeg de melding dat een bestelbus tegen een lantaarnpaal was gebotst op de Noorder IJ en Zeedijk in Zaandam. Ter plaatse bleek de bestelauto te zijn achtergelaten door de bestuurder, die er vermoedelijk lopend vandoor was gegaan.

Op basis van een getuigenverklaring trof de politie de vermoedelijke bestuurder in de omgeving aan. Hij bleek de sleutels van de auto bij zich te hebben. Onderzoek wees uit dat de man alcohol had gebruikt.

De man werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 710 ug/l. Dat is ruim drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l.

Hoorn
Op donderdagavond raakten meerdere auto’s beschadigd door zwaar vuurwerk op de Zuiderkruisstraat in Hoorn. Omstreeks 20.25 uur kreeg de politie melding dat er zwaar vuurwerk in een personenauto was gegooid. Hierdoor raakten onder anderen de ruiten van de auto vernield. Drie andere personenauto, die bij de getroffen auto in de buurt stonden, raakten ook beschadigd. Eventuele getuigen die de vernieling hebben gezien of hier informatie over hebben worden verzocht zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Breda
Een man ontstak donderdagavond in de Cypresstraat in Breda een molotovcocktail. Een agent zag het en kon hem later aanhouden. Zijn vriend had illegaal vuurwerk op zak. Ook hij is aangehouden. Rond 21.50 uur zag een surveillerende agent dat een man op de Cypresstraat met een fles in zijn hand liep. Hij zag dat de man de fles op de grond zetten en hem aanstak. Een ontploffing en een vuurzee volgden. Het signalement van de verdachte werd verspreidt onder zijn collega’s. Korte tijd later kon de 17-jarige man uit Breda aangehouden worden. Een vriend van hem die op het moment van zijn aanhouding bij hem stond bleek illegaal vuurwerk in zijn bezit te hebben. Deze 16-jarige man uit Breda is ook aangehouden. Beide mannen hebben oud en nieuw in een cel gevierd.