Handelsdeal brexit rond: ‘Eerlijk en gebalanceerd’

Jippie

De Britse overheid heeft een handelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten voor na de brexit. Onderhandelaars van beide kanten hebben maanden over zo’n overeenkomst gepraat. Zo meldt het AD.

Helemaal definitief is de deal nog niet. Het Europees Parlement moet zich nog buigen over de vraag of de overeenkomst of delen hiervan  een voorlopige goedkeuring kunnen krijgen. In 2021 jaar worden de stukken afgehamerd, aldus parlementsvoorzitter Sassoli, die liever alles nog dit jaar had afgerond.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: 'Het was de moeite waard om voor dit akkoord te strijden, omdat we nu een eerlijke en evenwichtige overeenkomst met het VK hebben gesloten, die onze Europese belangen zal beschermen, zal zorgen voor eerlijke mededinging en onze visserijgemeenschappen de broodnodige voorspelbaarheid zal bieden. Eindelijk kunnen we de brexit achter ons laten en ons richten op de toekomst. Europa kan nu aan de slag.'

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie: 'We zijn nu aan einde gekomen van een zeer intensieve periode van vier jaar, en vooral in de afgelopen negen maanden, waarin wij hebben onderhandeld over een ordelijke terugtrekking van het VK uit de EU en over een gloednieuw partnerschap, waarover wij vandaag eindelijk overeenstemming hebben bereikt. De bescherming van onze belangen stond in deze onderhandelingen voorop, en ik ben blij dat we in deze opzet zijn geslaagd. Het is nu aan het Europees Parlement en de Raad om hun mening te geven over dit akkoord.'

Meer informatie over de Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa is hier in te zien en te downloaden.