GGD waarschuwt: oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

Jippie

GGD GHOR Nederland waarschuwt op hun website dat er landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij zijn waarbij  oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers, die zeggen contact met u op te nemen in het kader van bron-en contactenonderzoek COVID-19 / corona.

Het doel van de oplichters: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen bij hoge uitzondering om wat persoonlijke gegevens vragen.

Op de website van de GGD staan een aantal tips om te voorkomen dat men in de val van een oplichter loopt:

  • De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur
    De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest of vaccinatie. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.
  • De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak
    De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen omdat iemand met corona u heeft aangewezen als nauw contact waardoor u onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om uw BSN.
  • De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens
    De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als u wél een afspraak heeft gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.
  • Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.
    Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen. U vindt het nummer van uw regionale GGD op www.ggd.nl.
  • Wees voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale media
    Plaats nooit op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

 De GGD roept op om aangifte te doen bij de politie als men slachtoffer is geworden van deze vorm van criminaliteit.