Emotionele Shiffrin profiteert van fouten concurrentie, Nederlandse maakt weer indruk

heywoodu

In het Franse Courcheval hebben de alpineskiesters hun tweede reuzenslalom van de World Cup aldaar afgewerkt. Dat zou zondag gebeuren, maar vanwege de slechte sneeuwomstandigheden - het weer was verder perfect - werd dat een dag opgeschoven.

De snelste tijd werd in de eerste run neergezet door de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die met Marta Bassino (+0,07) en Federica Brignone (+0,14) twee Italiaanse dames vlak achter zich had. Verder bleven alleen de Oostenrijkse Stephanie Brunner (+0,70) en de Française Tessa Worley (+0,88) binnen een seconde, terwijl de Slowaakse World Cup-leidster Petra Vlhova onderin haar run in de mist ging en de finish niet haalde.

Adriana Jelinkova maakte opnieuw grote indruk en toverde de zeventiende tijd op de scoreborden.

In run twee behield Worley haar positie, Brunner was bijna driekwart seconde langzamer en zakte drie plekken terug. Brignone ging flink in de fout, maar hield wel 0,27 seconden over en verzekerde zich in elk geval van het podium. Bassino pakte een ruime voorsprong, maar de leidster in het reuzenslalomklassement gleed onderuit en scoorde een nul.

Shiffrin had het bovenin tot slot wat moeilijk, maar profiteerde optimaal van Brignone's fout en won met 0,82 seconden - haar 67e overwinning, waarmee ze de inmiddels gestopte Oostenrijkse legende Marcel Hirscher evenaarde. Na afloop vloeiden de tranen rijkelijk tijdens de podiumceremonie: het was Shiffrin's eerste overwinning nadat ze het vorige seizoen vroegtijdig afbrak wegens het plotselinge overlijden van haar vader.

Jelinkova leverde aanvankelijk wat plekken in, maar door fouten van anderen hield ze uiteindelijk haar zeventiende plek alsnog vast, wederom een nieuw persoonlijk record op de reuzenslalom.