Oranje op de valreep door naar hoofdronde op EK handbal

TargaFlorio

De Nederlandse handbalsters zijn op het EK in Denemarken door naar de hoofdronde. Na nederlagen tegen Kroatië en Servië won het team dinsdag met 28-24 van Hongarije. Door de zege is Oranje derde geëindigd in groep C en op de valreep gekwalificeerd voor de hoofdronde.

Exact een jaar geleden werd Oranje in Japan wereldkampioen, na twee nederlagen dreigde nu het EK al te eindigen in de groepsfase. Vooraf was duidelijk dat winst tegen Hongarije de enige manier was om zich te verzekeren van de hoofdronde.

Oranje speelde in de eerste helft slordig en er ontbrak bij de speelsters vertrouwen. De Hongaarse vrouwen liepen vier punten weg. Toch wist Hongarije uiteindelijk niet te profiteren want bij rust was het verschil slechts twee punten: 13-15.

Na tien minuten spelen in de tweede helft kwamen de Nederlandse handbalsters op gelijke hoogte: 19-19. Vanaf dat moment nam Oranje een of twee punten voorsprong. In de slotfase drukte Oranje door en groeide de voorsprong tot vier punten.

Door de winst is Nederland als derde geplaatst in groep II van de hoofdronde. In die groep treft het Duitsland, Noorwegen en Roemenië.