Skiër Meiners verrast in World Cup, Odermatt schenkt Zwitsers eindelijk reuzenslalomwinst

heywoodu

In het Italiaanse Santa Caterina heeft alpineskiër Maarten Meiners voor een behoorlijke verrassing gezorgd: de Nederlander pakte met een 26e plek het beste resultaat uit zijn carrière en zorgde voor de eerste Nederlandse World Cup-punten bij de mannen in jaren.

Na de eerste run was de leiding in handen van de jonge Zwitser Marco Odermatt, die de Noor Leif Kristian Nestvold-Haugen 0,19 seconden achter zich liet. Ook de Fransman Alexis Pinturault zat er met 0,24 seconden nog dicht bij, maar de verschillen waren achter hem eveneens niet groot: de Amerikaan Tommy Ford (+0,43), de Noor Henrik Kristoffersen (+0,60) en de Zwitser Gino Caviezel (+0,68) volgden, met de hele top-15 zelfs binnen een seconde van Odermatt.

Misschien wel dé verrassing van de eerste run kwam zowaar uit Nederlandse hoek: Maarten Meiners greep zaterdag in Santa Caterina nog nét naast een plek in de top-30 en dus de tweede run, dit keer maakte hij met een 24e plek zelfs een nog betere indruk en zat hij vrij ruim aan de goede kant van de streep. De Belg Sam Maes haalde het met een 34e plek op anderhalve tiende niet, Dries van den Broecke (63e) kwam niet bij een stunt in de buurt.

In de tweede run liet Filip Zubcic zien dat hij zaterdag niet zomaar won: de Kroaat stond 21e na één run, maar hij bleef aan de leiding staat tot Ford er nét onderdoor dook en dus steeg hij in elk geval zestien plekken. Pinturault leverde 0,09 seconden in bij Ford en viel daarmee gelijk drie posities terug: met Zubcic op 0,02 seconden en Loïc Meillard op 0,05 tellen waren de verschillen bovenin uitermate klein, met nog twee man te gaan.

Nestvold-Haugen kwam 0,18 seconden tekort en daarmee leverde hij zelfs vijf plekken in. Alleen Odermatt stond nog bovenaan de Deborah Compagnoni-piste en de Zwitser maakte aan alle spanning een einde: hij knalde 0,73 seconde onder Ford's tijd door, pakt zo zijn eerste World Cup-zege op de reuzenslalom en werd de eerste Zwitserse reuzenslalomwinnaar sinds Carlo Janka dat alweer negen jaar geleden deed.

Meiners eindigde uiteindelijk als 26e, de eerste keer dat een Nederlandse man World Cup-punten haalt sinds de magische achtste plek van Marvin van Heek op de prestigieuze afdaling van Val Gardena in december 2012. Daarmee plaatste hij zich in principe voor de Olympische Spelen, maar omdat hij mazzel had met het weer besloot NOC*NSF om dat resultaat niet mee te tellen en dus werden de Spelen door Van Heek's neus geboord.