Dubbelrodelaars strijden om duizendsten van een seconde

heywoodu

Op de lastige baan van het Duitse Altenberg is de tweede World Cup van het rodelseizoen van start gegaan. Zaterdag waren de dubbels en de vrouwen aan de beurt, zondag is het tijd voor de mannen en de estafette.

Dubbels
Na één run was de strijd om de eerste plek uitermate spannend: de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken noteerden de snelste tijd, maar de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller waren slechts 0,008 seconden langzamer. Ook het andere Duitse topduo zat er lekker bij: Tobias Wendl en Tobias Arlt gaven slechts 0,048 seconden toe.

Zes duo's bleven verder nog binnen twee tienden van Eggert en Benecken, aangevoerd door de Letten Andris en Juris Sics (+0,125), de Italianen Ludwig Rieder/Patrick Rastner (+0,133) en de Oostenrijkers Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,144).

Met alleen de drie topduo's nog te gaan was de leiding in handen van de ervaren Sics-broers, anderhalve tiende voor Rieder/Rastner. Wendl en Arlt doken daar 0,129 seconden onderdoor, waarna Steu en Koller in een zenuwslopende run nog eens 0,019 seconden sneller waren.

Eggert en Benecken maakten het ongekend spannend, maar haalden het nét niet: Steu en Koller draaiden hun achterstand van acht duizendsten van een seconde om naar een voorsprong van...acht duizendsten van een seconde, waarmee ze hun uiterst succesvolle seizoensstart door weten te zetten.

Vrouwen
Lang leek de van haar zwangerschap teruggekeerde grand dame van het rodelen, de Duitse Natalie Geisenberger, in run één de snelste tijd neer te zetten. Dat ging echter niet door, want de Russische veterane Tatiana Ivanova dook er verrassend 0,047 seconden onderdoor.

De Oostenrijkse Madeleine Egle volgde op 0,166 seconden, voor de Russische Ekaterina Katnikova (+0,202), daarna pas de Duitse World Cup-leidster Julia Taubitz (+0,232) en vervolgens de Letse Kendija Aparjode (+0,332) en de eveneens van zwangerschap teruggekeerde Duitse Dajana Eitberger (+0,453).

In run twee stak Eitberger voorbij Aparjode, maar Taubitz was dan weer bijna twee tienden sneller alvorens Katnikova de leiding met een ruime tiende van een seconde in handen nam. Egle nam één bocht iets te hoog en kwam 0,091 seconden achter Katnikova terecht, maar de Russische zag Geisenberger vervolgens 0,087 seconden sneller gaan met alleen Ivanova nog te gaan.

De Russische hield vol en pakte met 0,113 seconden voorsprong de winst, voor Geisenberger en dubbel wereldkampioene Katnikova, die zo opvallend genoeg haar eerste World Cup-podium pakte.

De vanuit Kroatië naar Nederland overgestapte Daria Obratov plaatste zich weer eens voor de wedstrijd en werd 25e in het veld van 27 dames - de Russische topper Viktoriia Demchenko niet meegeteld, zei crashte vrij zwaar in de eerste run en startte in de tweede niet. Daria's zus Dania Obratov plaatste zich niet voor de race.