Schansspringer Granerud wint na pech Eisenbichler, Johansson schittert

heywoodu

In het Russische Nizhniy Tagil is zaterdag de eerste van twee World Cup-wedstrijden schansspringen van het weekeinde afgewerkt. Dat gebeurde met een wat minder sterk deelnemersveld dan normaal, omdat veel springers de reis niet maakten, maar in elk geval de top-2 in de World Cup was er wel.

Er is dit seizoen één dominante man en dat is Markus Eisenbichler. De Duitser overtuigde ook in de eerste ronde in Rusland weer behoorlijk en sprong een forse voorsprong bij elkaar op de Noor Halvor Egner Granerud, die vorige week verrassend zijn eerste zege pakte.

De Oostenrijker Daniel Huber volgde op plek drie, voor de verrassende Pool Aleksander Zniszczol, die net als de Rus Evgeniy Klimov, de Japanner Yukiya Sato, de Duitser Pius Paschke en de verrassende Oostenrijker Thomas Lackner - met zijn 27 jaar deed hij alleen in januari 2018 met een wildcard één keer mee in de World Cup - nog streed om de podiumplekken.

Robert Johansson stond 25e na de eerste ronde, maar met een nieuw schansrecord sprong hij de ene na de andere voorbij: Lackner was pas de eerste die überhaupt bij hem in de buurt bleef en daarna waren er nog maar zeven te gaan. Paschke en Sato kwamen beiden achter Lackner terecht, die zo zelfs nog wat wist te stijgen.

Ook Klimov kwam bij lange na niet bij Johansson in de buurt, waardoor de Noor in elk geval twintig plekken won met zijn geweldige tweede sprong. Zniszczol wist de besnorde Johansson ook totaal niet te bedreigen, maar met drie verloren plekken hield hij de schade wel beperkt.

Het duurde even, maar Huber was dan eindelijk de eerste die Johansson van de eerste plek stootte en dus was de Oostenrijker zeker van het podium. Granerud gebruikt zijn voorsprong en pakte ruimschoots de leiding over, met alleen Eisenbichler nog te gaan.

De Duitser werd al vroeg in zijn sprong gegrepen door de wind en moest een noodlanding inzetten: hij werd slechts 28e. Granerud pakte zo plots zijn tweede opeenvolgende zege, voor Huber en Johansson, die dus 22 plekken gestegen was en bijzonder knap het podium beklom.