Skiër Zubcic pakt fraaie World Cup-zege op reuzenslalom

heywoodu

In het Italiaanse Santa Catarina, waar de sneeuw flink naar beneden kwam zetten, is de tweede reuzenslalom van het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs afgewerkt. Dat zou gebeuren in Val d'Isère, maar de Franse autoriteiten hadden met het oog op de COVID-19-situatie andere plannen.

In de eerste run was de Sloveen Zan Kranjec overtuigend de snelste. De winnaar van de reuzenslalom in Adelboden vorig seizoen dook 0,46 seconden onder de tijd van de jonge Zwitser Marco Odermatt, die op zijn beurt de Fransman Alexis Pinturault en zijn eigen landgenoot Loïc Meillard welgeteld twee en drie honderdsten van een seconde voor wist te blijven. De Amerikaan Tommy Ford zat op 0,60 seconden, de Kroaat Filip Zubcic was met 0,69 tellen verder de enige die binnen een seconde bleef.

De Noren vielen tegen met een zevende plek voor Aleksander Aamodt Kilde (+1,19), plek acht voor Henrik Kristoffersen (+1,19), een tiende plek voor Leif Kristian Nestvold-Haugen (+1,37) en slechts een negentiende positie voor de jonge Lucas Braathen (+2,14), in oktober in Sölden nog de winnaar van de eerste reuzenslalom van de winter. De Nederlander Maarten Meiners kwam met een 33e plek zowaar dicht in de buurt van de tweede run, maar kwam anderhalve tiende tekort om de top-30 te halen.

Run twee
Adam Zampa, dertiende na één run, zette een sterke tweede run neer en nadat Kristoffersen niet bij zijn tijd in de buurt kwam was de Slowaak verzekerd van een plekje in de top-8. Ook Kilde leverde al zijn voorsprong in bij Zampa, waarna Zubcic de strijd om de podiumplekken opende en maar liefst 1,15 seconden onder Zampa's tijd door ging. Ford had het zwaar en kwam een kleine seconde achter de Kroaat terecht, met nog vier man bovenaan de door de Zwitserse coach gestoken piste.

Meillard kwam met 0,66 seconden achterstand vrij ruim achter Zubcic terecht en Pinturault kwam zelfs achter hem terecht, waardoor het podium voor de Kroaat zeker was. Odermatt kwam in de buurt en hield zijn podiumplek vast, maar wel 0,30 seconden achter Zubcic. Kranjec sloot de wedstrijd dan af en hield de spanning er goed in, maar hij kwam 0,12 seconden tekort en werd vóór Odermatt tweede. Zubcic pakte zo de overwinning, na die in Naeba vorig seizoen de tweede uit zijn carrière.